Početna
Subota, 22.Veljače 2020 (16:02:40) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
Di si generacijo 2020.

Počelo je - počelo: pozdravimo se sa zelenim površinama

Poreština, 11.07.2004.
(Izvor:dp)Malo pomalo moramo se početi privikavati na činjenicu da je ferragosto blizu. Najbolji početak te šok terapije za svakoga tko ima makar malo osjetljivosti za javno dobro su ove fotografije.

Istina je da Portal donosi priloge o svakakvim (najblaže rečeno čudnim) ponašanjima Porečana u prometu, no postoji kategorija u kojoj su naši zapadni susjedi jednostavno nepobjedivi: parkiranje na zelenim površinama.
OK, mnogi su na takve slike već navikli. Međutim, pokušajte zamisliti što bi se nama ("Zlavima") dogodilo da svoj jeep skupa sa prikolicom i gliserom parkiramo na zelenoj površini u gradu zvanom Padova (odakle je, sudeći prema registarskim pločicama, divljak iz naše priče). Koliko bi nam ono €urića naplatili takvu ekstravaganciju? Bolje i ne razmišljati o tome jer naše plaće nisu dorasle takvim aktivnostima.
Međutim, kad takvi dođu k nama i vide da se sa pogrešno parkiranim vozilima ne čini gotovo ništa (osim onog što pauk napravi tu i tamo), zašto bi se, kad ih se već ne sankcionira, ponašali civilizirano?
Dok sam ovo slikao, razgovarao sam sa jednim starim prijateljem, inače dugogodišnjim turističkim radnikom. Njegov je prijedlog da ne trošimo novac na kamene, betonske i druge znakove, na pilomat stupiće i slična rješenja. Predlaže da se za ovakve prekršitelje (a pogotovo one koji vozilima vole jahati po pješačkim zonama) uvedu drakonske kazne koje je jednostavno nemoguće ignorirati, a kad vas drapnu i zaboraviti. Grad bi nešto mogao i zaraditi a jako bi se uštedjelo na spomenutim, neuspješnim ili malo uspješnim rješenjima.
Mnogi zagovaraju uvođenje tzv. "lisica". Ne zvuči kao loša ideja. Onaj tko se bude ponašao poput ovog Talijana jednostavno ne bi imao argumenata za svađu kad komunalac dođe na naplatu skidanja lisica pa mu prije toga uruči kaznu na kojoj piše astronomski iznos.
Usput, grad nam je lijep, prekrasan, pun zelenila i kao takav uzor mnogim turističkim mjestima. Svo to zelenilo jako puno košta a uništavaju ga divljaci poput junaka iz naše priče. Zašto takvi ne bi barem dobrim dijelom financirali to da nam grad sljedećeg proljeća osvane još ljepši i sjajniji?


Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6