Početna
Četvrtak, 14.Studenog 2019 (06:58:51) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish Poreč

Službena proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniju otvorena konferencijom za medije

EU, 03.07.2013. (15:29)

Povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji predstavnici Istarske županije sudjelovali su u srijedu 3. srpnja na konferenciji za medije koja se održala u predstavništvu četiriju regija, među kojima je i Predstavništvo Istarske županije pri EU institucijama u Bruxellesu.

Pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriana Otočana i dožupanicu Vivianu Benussi dočekao je srdačnom dobrodošlicom u EU predsjednik austrijske savezne države Koruške Peter Kaiser ističući važnost pripadanja Hrvatske, austrijskog susjeda, najuspješnijem mirovnom savezu. Austrija i Hrvatska imaju zajedničku povijest i vrijednosti, a one su sada produbljene, stoga se u skorašnje vrijeme očekuje zajednički rad u sklopu novih radnih grupa.

Sa rečenim se složio i Regionalni ministar za kulturu, sport, međunarodne i europske odnose Autonomne regije Friuli Venezia Giulia Gianni Torrent koji ističe višegodišnju suradnju 2 regije, Istarske županije i Regije Friuli Venezia Giulia okrunjenu 2005. godine otvaranjem zajedničkog ureda u Bruxellesu.

Ovu potporu isto kao i potporu 3 regije zajedničke kuće sa zahvalom je dočekao pročelnik i voditelj Ureda u Bruxellesu Oriano Otočan i naglasio nastavak zajedničke suradnje na konkretnim projektima. Za Istarsku županiju upravo se otvorilo više mogućnosti. S jedne strane mogućnost korištenja strukturnih fondova, ali i zajedničko djelovanje Istarske županije i njezinih partnera prema europskim institucijama. S Regijom Friuli Venezia Giulia i Koruškom Istra ima cilj ući u regiju bez granica, EGTC, te participirati u ponovnom procesu jačanja radne skupine Alpe Adria. Osvrčući se na riječi Petera Kaisera, Istra svakako namjerava podržati inicijativu stvaranja pilot projekta za razmjenu i edukaciju mladih s ciljem njihove bolje pripreme za tržište rada.

Dožupanica Istarske županije Viviana Benussi obratila se predstavnicima hrvatskih, talijanskih i austrijskih medija ističući važnost pripadanja Istre europskoj zajednici te proeuropsku politiku koju Istra vodi već dugi niz godina. Glavni prioriteti kojih se ova županija drži jest bliska suradnja s građanima, decentralizacija i promicanje teritorijalne suradnje. Kao i Otočan, Viviana Benussi ističe važnost partnerstva i uključivanje u EGTC. Ono što je u vidu zajedničkih interesa svih građana Istre nalazi se u kreiranju polja suradnje u poljima zdravstva, obrazovanja i ravnopravnosti spolova- teme koja je u Istri već uznapredovala i u teoriji i u praksi, između ostalog, kroz Udrugu „Žene Europe“.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6