Početna
Subota, 22.Veljače 2020 (17:19:46) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
Di si generacijo 2020.

Bohemian Rhapsody (by Marin Grgeta)

Sport, 28.06.2004.
(Izvor:Marin Grgeta)
Utakmicom Češka-Danska dovršena je i faza četvrtfinala na Europskom nogometnom prvenstvu u Portugalu.
Mislim da je i mnogima od vas, poput meni, prva asocijacija koja pada na pamet – iznenađenje! Nitko, ni najhrabriji, ni najsmjeliji, ni naj(ne)upućeniji, sigurno nisu predvidjeli takve ishode. Za Grčku ne treba ni pričati, Nizozemsku, Češku i Portugal jesu neki svrstavali među favorite, no nitko nije mogao predvidjeti da će u ranoj fazi ispasti svi "giganti": Italija, Njemačka, Francuska, Engleska a možemo ubrojiti i Španjolsku, iako je njihov debakl na reprezentativnom nivou već postao tradicionalan… Razlozi? Mislim da je osnovni razlog takvom razvoju situacije nepredvidivost nogometa, koja ga čini najljepšim sportom na svijetu (po mom subjektivnom sudu). Drugi je možebitni razlog također povezan sa svojevrsnom "slučajnošću": jednostavno se nekim uvjetno rečeno "malim" reprezentacijama poklopila odlična generacija, posebno se tu odnosim na fantastičnu Češku. U tom sam slučaju stavio "slučajnost" pod navodnike, jer takva kvaliteta ne može isplivati bez jako puno rada, no, ipak, uz sav rad treba imati i koncentraciju fantastičnih talenata kao što imaju Česi. U završnici Eura ću navijati za njih, nogomet koji oni gaje jednostavno mora razgaliti srca istinskih nogometnih zaljubljenika bez obzira na boje i zastave. U početku sam sumnjičavo gledao na njihovu postavu prepunu jako ofenzivnih igrača i mislio da bi mogli "umirati u ljepoti" bez dovoljne doze konkretnosti, poput Reala u protekloj sezoni. Međutim, odmah su pokazali da njihova momčad zna igrati presing i "mljeti" i da njihove istinske zvijezde ne glume "zvijezde" već se skromno stavljaju na uslugu ekipi koju je odlično složio izbornik Bruckner.
Češki će protivnik u polufinalu biti iznenađujuća Grčka, koja je bez nekih velikih imena izgradila prepoznatljiv stil igre, sa granitnom obranom i brzim kontranapadima. O tome koliko je opasna momčad Otta Rehagela najbolje govori činjenica da su već pobijedili domaćina Portugal i izlazne prvake, prve favorite prvenstva, Francuze. Iako su se pokazali spremnima za najviše dosege, ipak mislim da su protiv Čeha veliki autsajderi, no kako se razvija prvenstvo, sve je više nego moguće…
Portugal je započeo prvenstvo porazom od Grka, no nakon toga su se trgnuli, Scolari je napravio neke logične izmjene u ekipi i njihova se igra "diže" iz utakmice u utakmicu. Nezaboravni četvrtfinalni dvoboj s Engleskom su odlučile nijanse (penali), no bez obzira na težak put do polufinala ostaje činjenica da i Portugal ima fantastičnu reprezentaciju, gdje se odličnoj generaciji Figa, Rui Coste, Fernanda Couta i ostalih bivših višestrukih svjetskih omladinskih prvaka, koji međutim nisu nikad ništa napravili u seniorskoj konkurenciji, pridružila jezgra ovogodišnje najbolje europske klupske momčadi Porta i još nekoliko sjajnih mlađih igrača iz drugih klubova (Ronaldo, Simao,…) Portugal sigurno ima dobre šanse otići do kraja, naročito uzimajući u obzir sve samo ne zanemarivu činjenicu da je i domaćin.
Ostalo nam je da još nešto kažemo o Nizozemcima, koji će se u polufinalu ogledati s Portugalcima. Bit će to sraz dviju sličnih momčadi, individualno super snažnih, sa pojedincima koji igraju redom u najjačim klubovima, ali i Nizozemci također još uvijek čekaju pravi uspjeh na reprezentativnom planu. Sjajna Ajaxova generacija iz sredine devedesetih je oko tridesete, i to joj je vjerojatno zadnja šansa da nešto napravi u reprezentaciji. Nizozemci su se do polufinala doslovno provukli, ne pruživši naročite igre, ali imaju potencijal koji može u svakom trenutku eksplodirati pa ne bi bilo uopće čudno da oni budu konačni pobjednici, iako, ponavljam, po dosad prikazanom ne bi to zaslužili.
Što se tiče razloga rane eliminacije velikih momčadi, osvrnuo bih se još na komentar ugledne "Gazzette dello sport". Talijani, po običaju, daju bahat egocentrični komentar u kojem tvrde da su "velike" momčadi iscrpljene od naporne sezone… To bismo još prožvakali da svi Česi igraju u Češkoj ligi (međutim skoro svi Česi igraju u napornim velikim ligama, tako da su u istoj poziciji kao Talijani, Englezi, Nijemci, Francuzi, Španjolci). Ista je situacija s Nizozemcima, a i mnogi Portugalci igraju u inozemstvu, dok većina onih koji i igraju manje napornu Portugalsku ligu nastupaju za Porto, koji je došao do samog kraja Lige prvaka. Pa ako oni nisu iscrpljeni i "prazni", onda stvarno ne znam tko jest… Iznimka koja može samo potvrditi pravilo su Grci, no ponavljam, iznenađenja su uvijek moguća. Talijani kažu da bi trebalo promijeniti termine velikih reprezentativnih natjecanja. Možda da se ti termini određuju klizno, ovisno o tome kad će talijanske momčadi ispasti iz klupskih natjecanja? Stvarno su nevjerojatni…


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Porsche Istra