Početna
Nedjelja, 31.Svibnja 2020 (18:34:47) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Internet - www.visnjan.hr, stranice višnjanske općine

Tehnologija/znanost, 05.06.2004.
(Izvor:dp)Evo, uz vizualni redizajn Portala, mijenjamo nešto i u sadržaju. Ova je tema tako (smatramo to prirodnim) proširena na Internet sadržaje pri čemu će nam, kao i kod ostatka tekstova, osnovni zadak biti da pratimo postojeće i pojavu novih web stranica na našem području. Naravno da se nećemo na to ograničavati nego ćemo pokušati pokriti i daleko šire područje, no u manjem opsegu i samo u slučajevima kad se pojavi nešto doista posebno i vrijedno spomena u našoj rubrici.

O nekim je web stranicama sa Poreštine već bilo govora na našem Forumu pa se nadamo da će i ova rubrika potaknuti nove diskusije na tu temu. Nećemo stranice secirati niti im davati paušalne ocjene nego ćemo pokušati biti maksimalno moguće pozitivno kritički nastrojeni.

Mene je, eto, zapao zadatak da odaberem prvu stranicu odnosno žrtveno janje pa ću krenuti sa stranicama Općine Višnjan koje postoje odnedavno te sad osim Općine Kaštelir-Labinci imamo još jednu čije se čelništvo odlučilo otisnuti u vode interakcije sa svojim sugrađanima.
Na adresi www.visnjan.hr nalaze se te nove stranice. Pomalo neuobičajeno, redirekcijom se preselite na domenu www.istradanas.info čemu nismo našli nekog smisla, osim eventualno nečijeg, sada već odavno prevaziđenog cybersquattinga, no valjda onaj tko je to napravio ima nekog razloga.
Također neuobičajeno, na početnoj vas strani umjesto aktualnosti (ta je rubrika zabijena daleko dolje, na trinaesto mjesto u izborniku) dočekuje pozdrav načelnice općine a na dnu fotografija po pitanju čijeg sam copyrighta poprilično sumnjičav.

Stranice obiluju statičnim sadržajima koji su, istina, potrebni, ali mislimo da ne trebaju zauzimati toliko mjesta u izborniku jer i u uvodnom govoru načelnice stoji da joj je želja da se posjetitelji tim stranicama uskoro ponovo vrate.

Možda najbolja ideja na ovom siteu jest prostorni plan, no fotografije su obrađene poprilično traljavo pa je isti radi toga poprilično neupotrebljiv. Nadajmo se da će se vremenom popraviti.

Stranica "Povijest" je, kako mi se čini, doslovno prekopirana sa starih stranica Višnjana koje je izradio Korado Korlević, višnjanski entuzijast i astronom od formata. Osim teksta i fotografije su kopirane, čak i ona sa slovom "O" za koju se sjećam da mi je pričao kako je davnih dana skenirao iz neke dječje slikovnice. Nadajmo se da se Koradu autor barem zahvalio na pokupljenoj ideji.

Web site vizualno ne predstavlja nikakav poseban domet. Kako je o ukusima nezahvalno raspravljati, zadržat ću se samo na osnovnim ocjenama: smještaj stranice na lijevu stranu ekrana pomalo je zastario, odabir fontova također a boje su, cijenim, vrlo loše odabrane.

Sustav izbornika je napravljen tako da se u browseru koji je de facto standard kompatibilnosti (Mozilla) podmeniji gotovo ne vide jer su prozirni a dodatni je problem što koriste Javascript što znači da ih korisnici koji imaju isključenu podršku za Javascript (vjerojatno, nismo testirali) ne vide.

Neki su linkovi mrtvi odnosno ne vode ni na kakve sadržaje no pretpostavljamo da će se kad-tad popuniti.

Šteta što web site kojemu je cilj interaktivnost nema i forum, no možda je razlog tome što je Višnjan još manje mjesto od Poreča pa bi istoga vjerojatno bilo teško učiniti aktivnim i atraktivnim.

Sve u svemu, jedva prolazna ocjena jer je to site kog su radili profesionalci a na poreštini, kako ćemo kasnije vidjeti, ima puno lijepih siteova koje su entuzijasti radili za svoj gušt, bez financijske nadoknade.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...