Početna
Nedjelja, 31.Svibnja 2020 (17:34:55) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Itanium i Xeon postat će kompatibilne platforme

Tehnologija/znanost, 12.04.2004.
(Izvor:hej/dp)Intel je potvrdio kako će u budućnosti učiniti kompatibilnim dvije platforme – Xeon i Itanium – namijenjene serverima i radnim stanicama. Naravno, nisu ponuđeni nikakvi konkretni datumi, no očito je kako postoji velika želja za premošćivanjem razlika između IA32 i IA64 arhitektura.

Tako će Intel u sljedećih par godina razviti jedinstvenu platformu u koju će se moći ugrađivati i Xeon i Itanium procesori namijenjeni istom utoru. Trenutačno dvije "sporne" platforme koriste različite utore (Xeon - mPGA603, Itanium 2 - mPGA700) i chipsete, dok se samo manji dio logike, vezan uz periferiju, može međusobno iskoristiti.

Zanimljivo, IBM (International Business Machines) već sada u ponudi ima chipsete Summit koji su kompatibilni i s Xeon i s Itanium procesorima, što u velikoj mjeri smanjuje troškove razvoja i proizvodnje, a upravo u tom smjeru krenut će i Intel.

Prijelaz na uniformnu platformu trebao bi procesore Itanium napokon učiniti znatno popularnijima, no samo ukoliko se pojavi kritičan broj IA64 aplikacija.

Prema trenutačnim nagađanjima prve kompatibilne platforme s Intelove strane očekuju se tijekom 2006. ili 2007. godine.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra