Po?etna
Petak, 3.Prosinca 2021 (21:17:06) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

U Parizu otvorena izložba »Renesansa u Hrvatskoj«

Kultura, 08.04.2004.
(Izvor:H/h/dp)PARIZ - Otvaranje izložbe "Renesansa u Hrvatskoj" u trenutku kada se ta zemlja kandidirala za članstvo u Europskoj uniji pokazuje koliko je ona bliska i Francuskoj i EU-u, rekao je francuski ministar kulture i komunikacija Renaud Donnedieu de Vabres u dvorcu Ecouenu pokraj Pariza.
Donnedieu de Vabres svoj je govor inauguracije najveće hrvatske izložbe priređene u Francuskoj od hrvatskog osamostaljenja, što je ujedno i bio njegov prvi takav nastup otkako je preuzeo ministarsku dužnost nakon rekonstrukcije francuske vlade, održao u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je uz francuskog kolegu Jauqesa Chiraca pokrovitelj te manifestacije.

"U trenutku kada je vaša zemlja zatražila članstvo u Europskoj uniji, ova izložba pokazuje nam koliko ste vi kulturno bliski nama i koliko je velik taj europski duh", kazao je francuski ministar. Kultura je identitet Europe, a umjetnost njezina najveća vrijednost, ocijenio je Donnedieu de Vabres.

Francuska i Hrvatska dijele zajedničko kulturno nasljeđe - priznavanje prošlosti i brigu za zajedničku budućnost uz očuvanje europske raznolikosti, rekao je Donnedieu de Vabres.

Renesansni majstori potekli s hrvatskog tla i oni koji su svoja djela stvarali u europskim gradovima najbolji su pokazatelj zajedničkog europskog kulturnog nasljeđa, istaknuo je hrvatski ministar kulture Božo Biškupić.

Primjer tomu je i Francesa Laureanu (Franjo Vranjanin) te njegova djela "Oltar svetog Lazara" u Marseilleu i "Križni put" u crkvi St. Didier u Avignonu. No, veze s Francuskom simbolizira ponajbolje tekst na koji su prisezali francuski kraljevi prilikom krunidbe u Reimsu, kojega je dio ispisan glagoljicom, podsjetio je Biškupić.

Citirajući primjer izložbe "Picasso - Dora Maar" (po ocu Hrvatica) koja će krajem godine biti otvorena u Zagrebu, ocijenio je da kulturna suradnja dviju zemalja doživljava novi procvat.

Autori izložbe "Renesansa u Hrvatskoj " su dr. Miljenko Jurković, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta te profesor Alain Erlande-Brandenburg, direktor Nacionalnog muzeja renesanse u Ecouenu, gdje je priređena izložba, u suradnji s brojnim hrvatskim i francuskim galerijama i institucijama.


Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Histris - najveći Istrijan na roštilju!