Početna
Subota, 19.Rujna 2020 (07:50:02) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Na Marsu postoji život, ali sa Zemlje

Zanimljivosti, 26.03.2004.
(Izvor:H/h/Mx)HOUSTON - Na Marsu ima života, rekao je američki znanstvenik na konferenciji o Mjesecu i planetima, ali nažalost, riječ je samo o mikrobima koje su donijeli svemirski brodovi, piše New Scientist.

"Vjerujem da na Marsu ima života, a mi smo ga tamo poslali", rekao je Andrew Schuerger sa Sveučilišta Florida na nedavnoj znanstvenoj konferenciji u Houstonu.

Schuerger tvrdi da su od svih svemirskih sondi koje su poslane na Mars, jedino dva Vikinga poslana 1976. bila sterilizirana kako treba.

Nakon ispitivanja mogu li zemaljski organizmi preživjeti simulirane uvjete na Marsu i postupak sterilizacije svemirskih brodova, on tvrdi da postoje veliki izgledi da su neki od njih preživjeli do Marsa te da možda još tamo žive.

Ako je površina broda napravljena od materijala koji odbija vodu, voda na površini skuplja se u kapljice koje se smanjuju kako se suše, a u njima se koncentriraju mikrobi koji tako lakše prežive. Većina mikroba koji bi preživjeli putovanje od Zemlje do Marsa vjerojatno bi ubrzo uginula, ali to nije posve sigurno. Slike i kemijski dokazi pokazuju da je na Marsovu tlu vjerojatno dugo postojala slana voda te da je možda ima još i danas, pa bi tako organizmi sa Zemlje mogli pronaći put do vlažnog okoliša gdje bi rasli.

"Vjerojatno neće preživjeti na temperaturi od -73 stupnja Celzijusa i u sumpornoj kiselini", dodao je Jeff Kargel iz centra za geološka istraživanja. No, dodaje: "Možda i hoće. I možda smo napravili nešto doista strašno."


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium