Po?etna
Ponedjeljak, 18.Listopada 2021 (07:50:21) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Yo-Yo Ma primit će Harvardovu medalju za umjetnost

Kultura, 25.03.2004.
(Izvor:H/h/Mx)BOSTON – Slavni violončelist Yo-Yo Ma primit će Desetu medalju za umjetnost sveučilišta Harvard na svečanosti koja će se održati 9. svibnja.

Rektor Harvarda Lawrence H. Summers uručit će priznanje čelistu koji je na tom uglednom američkom sveučilištu diplomirao 1976. godine. Tom će se prigodom u Sanders Theateru unutar sveučilišnog kampusa održati večer studentskih glazbenih nastupa i razgovora koji će voditi američki glumac John Lithgow (hrvatskoj publici poznat po ulozi u humorističnoj seriji "Treći kamenčić od Sunca").

Priznanje Harvard Arts Medal utemeljeno je 1995. godine kako bi se odala počast istaknutim diplomantima sveučilišta Harvard ili Radcliffe te umjetnicima koji su dali poseban doprinos umjetničkom obrazovanju ili javnom dobru.

Među dobitnicima priznanja su pisac John Updike, glazbenici Bonnie Raitt i Pete Seeger te glumac Jack Lemmon.

Yo-Yo Ma je rođen u Parizu, a roditelji su mu Kinezi. Čelo je počeo svirati kao četverogodišnjak, a ubrzo nakon toga se s obitelji preselio u New York. Upisao se na Juilliard School of Music, gdje mu je učitelj bio Leonard Rose. Uz glazbeno obrazovanje, Ma je završio i studij umjetnosti na Harvardu. Svira dva glazbala: Montagnanu iz 1733. i Stradivarijeva “Davidoffa” iz 1712. godine. Snima za Sony Classical, a za više od 50 albuma koje je snimio osvojio je čak 15 Grammyja.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina