Početna
Subota, 19.Rujna 2020 (07:24:08) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Trenutak rođenja određuju pluća fetusa

Zanimljivosti, 25.03.2004.
(Izvor:H/h/dp)WASHINGTON - Fetus koji se razvija u maternici šalje poruku kad je spreman za porod tako što počinje otpuštati tvar koja nastaje u plućima, tvrde američki znanstvenici.

Studija je provedena na miševima, a pokazuje da bi kod sisavaca spremnost za samostalno disanje izvan majčine utrobe mogla biti glavni faktor koji određuje vrijeme rođenja.

"Otkrili smo da protein u plućima služi kao hormon za trudove koji signalizira maternici kad su se pluća fetusa razvila dovoljno da mogu podnijeti kritičan prijelaz na disanje izvan utrobe", rekla je dr. Carole Mendelson, profesorica biokemije, porodništva i ginekologije u Medicinskom centru teksaškog Sveučilišta.

"Nitko zapravo ne razumije što izaziva trudove. Možda postoji nekoliko kemijskih puteva koji dovode do njih, ali mi mislimo da je ovaj protein koji proizvode i ljudska pluća prvi hormonalni signal za početak trudova", dodala je dr. Mendelson.

U časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, ona i njezini kolege opisali su kako su proučavali surfaktant protein A (SP-A) koji je nužan za normalno disanje u utrobi. U ljudi taj protein pomaže makrofagima, stanicama imunološkog sustava, u napadu na bakterije, viruse i gljivice u plućima.

"Žene koje su dobile prijevremene trudove, često su imale infekciju membrana koje okružuju fetus, a broj makrofaga u stjenkama maternice povećava se s početkom preuranjenih trudova", rekla je dr. Mendelson.

U miševa pluća fetusa u razvoju počnu proizvoditi SP-A nakon 17 dana, a miševi se kote nakon 19 dana gestacije. Kod čovjeka, fetus počinje proizvoditi veću količinu SP-A između 30. i 32. tjedna gestacije normalne trudnoće koja traje 40 tjedana.

Dok fetus "udiše" amionsku tekućinu, SP-A se otpušta u tekućinu. Makrofagi koje aktivira protein probijaju se kroz amionsku tekućinu do stijenki maternice. Kad stignu, proizvode tvari koje potiču upalnu reakciju u maternici koja na kraju dovodi do trudova.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč