Početna
Srijeda, 8.Srpnja 2020 (12:34:24) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Medom iz Livada sladi se i Papa

Istra, 23.03.2004.
(Izvor:redakcija/ig)Samo malobrojni znaju da se u Vatikanu bagremovim medom proizvedenim u neposrednoj blizini Livada sladi i Sveti otac Ivan Pavao II. Visokokvalitetni pčelinji proizvod potječe iz obiteljskog gospodarstva «Janković», a prošle je godine za ovaj med dobivena i posebna pismena zahvalnica iz vatikanskog Državnog tajništva.
Kako nam se prilikom posjete pohvalio ponosni pčelar Svetozar Janković, ta nagrada posebno mu je draga, međutim, kako je njegov bagremov med u sklopu 8. ocjenjivanja meda u Osijeku predstavljen pod okriljem članova Udruge pčelara Slavonije i Baranje «Radilica» Osijek, zahvalnica na kraju nije uručena njemu, već udruzi. Osim tog priznanja za kvalitetu, Janković se može pohvaliti i mnogim drugim odličjima od onih dobivenih na Vinistri do posljednjeg Općinskog priznanja za razvoj pčelarstva. Kada smo već kod toga, 10-godišnje bavljenje proizvodnje meda rezultiralo je i brojnim inovacijama.
Mobilni pčelinjaci smješteni na nosačima kamp kućica, samo su jedan mali djelić njegovih ideja, koje u konačnici rezultiraju boljom produktivnošću. Neke košnice tako odvozi na područje Motovuna gdje pčele prave najbolji bagrem med. Kod Oprtlja vrhunski kestenov, a u donjem toku rijeke Mirne, točnije pored Antenala, izuzetan livadski med.
Janković u vlasništvu ima 80-tak košnica od kojih dobiva približno oko 20 kilograma meda, a upotrebom nove tehnologije i veći prinos zavisno od vremenskih prilika tijekom godine. Njegova kušaona meda neposrednoj blizini trgovine tartufa Zigante u Livadama može se uvrstiti među najbolje u Istri. Osim kušnje i kupnje dobroga proizvoda, posjetitelji tu mogu pronaći i prave voštane svijeće, vidjeti prastare košnice, preše i slične zaboravljene rekvizite.
Šteta je što se pčelarstvu kao poljoprivrednoj grani na Istarskom poluotoku ne pridodaje tolika pažnja kao vinarstvu. Županijska Turistička zajednica odnedavno predlaže i promociju maslinova ulja sličnim programom kojim se promovira kult ispijanja vina. No med, odličan domaći sir i pršut ostaju u drugom planu.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium