Po?etna
Ponedjeljak, 18.Listopada 2021 (06:38:06) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Izložba `Picasso Ingres` uspoređuje dvojicu umjetnika

Kultura, 22.03.2004.
(Izvor:H/h/Mx)PARIZ - Pablo Picasso divio se Jean-Auguste-Dominiqueu Ingresu, nadahnjivao se njime, interpretirao ga i parodirao, ne samo tijekom svojeg razdoblja Ingres (1915.-1921.) već tijekom cijelog života.

Pariški muzej Picasso prati taj odnos kroz izložbu "Picasso Ingres".

"Ingresova djela i rad Picassa još nikad nisu bili uspoređeni. Zajednički im je pogled na klasične majstore", kaže Laurence Madeline, kustosica izložbe otvorene do 21. lipnja, na kojoj je predstavljeno više od 110 platna i crteža dvojice umjetnika.

“Tek upoznavanjem tuđih otkrića možemo u umjetnosti naučiti i sami otkrivati", smatrao je Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780.-1867.).

"Što je zapravo umjetnik? Kolekcionar koji stvara svoju kolekciju slikanjem onoga što voli kod drugih", govorio je Pablo Picasso (1881.-1973.).

Oba slikara daju veliku važnost crtežu, koji je za njih "temelj svega", primjećuje Madeline. Isto vrijedi za osobe: "Ljudsko je lice najvažnije", rekla je.

"Picasso ima istu ljubav za ženu, isti erotizam kao Ingres", tvrdi Louis-Antoine Prat, kustos izložbe Ingresovih crteža, koja je istodobno otvorena u Louvreu. Gomila tijela u Ingresovoj "Turskoj kupelji" (1865.) desno prepoznaje se u senzualnoj atmosferi Picassovih djela "Harem" (1906.) i "Kupačice" (1918.).

Poput Ingresa, koji je smjelo istraživao anatomiju, Picasso "ponovno stvara ravnotežu kroz iste oblike, koji su raspoređeni na drugačiji način", primjećuje Madeline. Posjetitelja će iznenaditi sličnosti između autoportreta Ingresa i jednog od Picassovih autoportreta, kao i između Ingresove slike "Portret gospođe Riviere" (1805.) i Picassove "Olge u naslonjaču" (1917.).

Vrisak majke u Ingresovoj skici "Le Martyre de saint Symphorien" podsjeća na krik majke nad mrtvim djetetom u skici za Picassovu "Guernicu".

Louvre, koji je posudio nekoliko Ingresovih djela muzeju Picasso, otvorio je izložbu posvećenu crtežima majstora iz Montaubana, od priprema ili skica velikih povijesnih kompozicija do najfinijih portreta.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina