Početna
Nedjelja, 12.Srpnja 2020 (14:12:09) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Zaštita potrošača: usvojena rezolucija u Umagu

Gospodarstvo, 18.03.2004.
(Izvor:H/h/dp)UMAG - Sudionici prvog Sabora zaštite potrošača u Hrvatskoj, koji je danas završio u Umagu, prihvatili su Rezoluciju o zaštiti temeljnih prava potrošača pri kupnji proizvoda i usluga.

O Rezoluciji, kojom nastoji potaknuti izgradnju učinkovita sustava zaštite potrošača, Sabor će izvijestiti tijela izvršne i zakonodavne vlasti te inspekcijske službe. Od ovlaštenih tijela izvršne vlasti i inspekcijskih služba Sabor traži da pojačaju nadzor provedbe Zakona o zaštiti potrošača s obzirom na obveze hrvatske države iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

U Rezoluciji se zahtijeva da se žurno odrede zadaće i obveze županija kao tijela koje odlučuje o obvezama i pravima potrošača te se javno pozivaju svi gradovi, općine i uslužne tvrtke da najkasnije do 30. travnja ustroje vijeća potrošača-korisnika javnih usluga. Ujedno se od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva traži da izradi pravilnik o načinu ustroja, osnivanja i rada te ovlastima tih vijeća i povjerenstava za reklamacije potrošača.

Rezolucijom se nastoji "ubrzati usklađivanje svih zakona kojima se uređuje područje zaštite potrošača s odredbama Zakona o zaštiti potrošača" prije svega zakona o telekomunikacijama, o komunalnom gospodarstvu, o hrani, o zaštiti prirode, o pošti te o zdravstvenom osiguranju.

Također se traži imenovanje i početak rada Vijeća za zaštitu potrošača i provedbe Nacionalnog programa zaštite potrošača, kako bi se izgradio hrvatski sustav učinkovite zaštite potrošača.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Scan4menu Poreč
HAK Auto-klub Poreč