Po?etna
Ponedjeljak, 18.Listopada 2021 (08:00:46) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Želite prestati pušiti u 3 dana?

Katičić i Kovačec u `Forumu` o hrvatskom jezičnom standardu

Kultura, 18.03.2004.
(Izvor:H/h/Mx)ZAGREB - U najnovijem trobroju (siječanj-ožujak 2004.) časopisa "Forum", mjesečnika Razreda za književnost HAZU-a, objavljena su izlaganja Radoslava Katičića i Augusta Kovačeca o hrvatskom jezičnom standardu koja su održali 27. siječnja na javnom predavanju u HAZU-u.

Radoslav Katičić u tekstu "Hrvatski jezični standard" kritizira projektni zadatak bivše hrvatske vlade o radu "na postizanju hrvatskog jezičnog standarda". U službenom glasilu Narodne novine od 22. listopada 2003. objavljena je odluka o izradi Strategije razvitka jezične kulture koju je donijela tadašnja vlada. "Projektni zadatak jest izrada Strategije, što će uključivati rad na postizanju hrvatskog jezičnog standarda", stoji u odluci. "Iz toga proizlazi da hrvatskog standarda nema, da ga treba tek postizati", ističe Katičić i dodaje kako je to postizanje počelo još na prijelazu iz 16. stoljeća u 17. te je dovršeno prije dobrih sto godina i od tada hrvatski jezični standard dobro funkcionira i razvija se kao što se svaki jezični standard razvija i prilagođuje novim zadacima koji mu se postavljaju.

Katičić stoga upozorava kako "Hrvatska u kojoj Vlada u službenom listu objavljuje takvu formulaciju nije Hrvatska utemeljena na znanju". Smatra kako je teško reći "je li to neznanje onoga koji je takvu formulaciju sročio" ili je taj računao "s neznanjem u našoj kulturnoj javnosti" kako bi "destabilizirao hrvatski jezični standard, koji postoji i velika je stečevina, te je time omogućio da se nametne drugi koji će više odgovarati njegovim shvaćanjima i bolje podupirati njegove težnje".

U tekstu "Izazovi globalizacije i hrvatski jezični standard" August Kovačec ističe kako je nekoliko problema koji se danas osobito oštro u vezi sa standardnim jezikom postavljaju u odnosu na proces globalizacije i u odnosu na eventualni ulazak Hrvatske u europske integracije. "Država bi morala osigurati da brigu o standardnom jeziku i njegovu razvoju sustavno i dugoročno vode mjerodavne znanstvene i stručne ustanove", ističe Kovačec i dodaje kako bi jezik službenih glasila, školskih udžbenika, javnih akata, zakona i zakonskih odredaba itd. "morao obavezno biti prilagođen normama standardnog jezika". Osim toga, ako se sami dosljedno s poštovanjem odnosimo prema vlastitom standardnom jeziku, moći ćemo očekivati da to čine i drugi. "Istom kada uspijemo na svim uporabnim razinama ostvariti poštivanje normi standardnoga jezika, moći ćemo se uhvatiti u koštac s brojnim problemima koje sa sobom nosi globalizacija i eventualno uključivanje u europske integracije".

Kovačec upozorava kako u velikim zapadnim zemljama ne samo da je "za hrvatski jezik nerijetko i dalje zadržan nekadašnji dvojni naziv, nego se i hrvatska jezična posebnost svjesno zanemaruje u ime fiktivnih jezičnih jedinstava". Dodaje kako postoji dojam da hrvatski službeni predstavnici u inozemstvu, kao ni hrvatski političari u posjetima zapadnim zemljama, o tom pitanju uopće ne vode računa. "Takav odnos države može nas skupo stajati: može se dogoditi da budemo primljeni u Europsku zajednicu bez vlastitog jezika, odnosno bez imena vlastitog jezika", upozorava Kovačec.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
HAK Auto-klub Poreč