Po?etna
Ponedjeljak, 18.Listopada 2021 (06:11:51) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

U `Gavelli` praizvedba `Crne operete`

Kultura, 16.03.2004.
(Izvor:Hina/Mx)ZAGREB - "Tirza ili slast na ustima šumskog demona" naziv je "crne operete" redatelja Damira Zlatana Freya koja će u Hrvatskoj biti praizvedena u subotu, 20. ožujka, u zagrebačkom Dramskom kazalištu "Gavelli" kao četvrta premijera u ovoj godini u kojoj to kazalište slavi 50. obljetnicu.

U povodu praizvedbe redatelj Frey i desetak članova glumačkog ansambla na današnjoj konferenciji za novinstvo predstavu su ocijenili posebnom, do sada neviđenom izvedbom u hrvatskom kazališnom životu, koja se temelji na pitanju što je i gdje je istina i što se uistinu dogodilo.

"Istina ima onoliko koliko ljudi ima na Zemlji", rekao je redatelj Damir Zlatan Frey, ujedno i autor teksta predstave. Istaknuo je kako je "klasičnu formu operete "preokrenuo" tako da je ugodna zabava malograđanskog svijeta pretvorena u crno naličje društva koje se očituje u nasilju, mračnim fantazijama i nastranostima malograđanskog društva".

Napomenuvši kako je žanr te predstave tzv. crna opereta, autor je objasnio da je želio uvesti "nove dramske svjetonazore", koji "rezultiraju bijegom iz postavljenih forma operete te željom da kazalište dobije ambicioznijeg i aktivnijeg gledatelja".

"Tirza" se temelji na mračnu životu i još mračnijoj smrti Alojza Križmana (glumi ga Sreten Mokrović), kojega zbog bluda nad djevojkom Tirzom (Jelena Veljača) sjekirom u šumi ubija njegova supruga Neža (Jelena Miholjević). Križman svoju smrt proživljava kroz cijelu predstavu, kroz oči svojih susjeda koji, svaki različito i iz svoga viđenja istine, promatra njegovo ubojstvo.

Inače, svi u predstavi su mrtvi i kao aveti progovaraju o užasima i tragičnostima svojih života, o malodušnosti i zlu malograđanskog društva.

Pravi primjer društva je upravo glavni lik Alojz Križman, inače dijete nastalo rodoskvrnućem, preljubnik, ali i žrtva u cijeloj priči, rekao je redatelj Frey.

"Nitko od nas nakon ove predstave neće biti isti", smatra redatelj.

"Napravili smo nešto veliko, pokazali da nismo neko pleme u Europi, nego da se Europa ovdje događa svaki dan", istaknuo je Frey.

Dramaturg predstave Darko Lukić napomenuo je da je predstava prvi put prikazana u Sloveniji, ali da će se sada prvi put izvesti i na hrvatskom jeziku, na kojem je izvorno i napisana.

Da bi gledateljima što iskrenije bila prenesena mračna atmosfera šume kao mjesta zločina, pozornica je postavljena kao u pravoj šumi, s pravom zemljom na tlu i drvećem.

U predstavi glume Jelena Veljača, Darija Lorenci, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Barbara Nola i Mladen Vasari.

Nakon praizvedbe zagrebački gledatelji "Tirzu" mogu pogledati 22., 23. i 24. ožujka te u travnju.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Porsche Istra
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč