Početna
Petak, 3.Srpnja 2020 (22:22:32) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

U Umagu otvoren prvi Sabor zaštite potrošača u Hrvatskoj

Istra, 15.03.2004.
(Izvor:H/dp)UMAG, 15. ožujka 2004. (Hina) - Pod pokroviteljstvom izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj te Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva danas je u Umagu otvoren prvi Sabor potrošača u Republici Hrvatskoj koji je okupio predstavnike nekoliko ministarstava, inspekcija, Hrvatske gospodarske i Obrtničke komore te predstavnike stotinjak trgovačkih društava.

Obraćajući se sudionicima skupa, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska organizacijom takvog skupa "učinila djelatni i civilizacijski iskorak prema članstvu u Europskoj uniji".

"Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka", izjavio je ministar Vukelić i dodao da taj sabor drži povijesnim jer, kako je rekao, "na najbolji mogući način pokazuje mogućnost ostvarenja djelatnog partnerstva udruga civilnog društva, izvršne vlasti i poslovnog sektora".

Ustvrdivši kako ga ohrabruje činjenica da se glas potrošača sve više počinje i uvažavati, ministar Vukelić je naglasio da su u ovogodišnjem državnom proračunu prvi put u hrvatskoj povijesti za sustav zaštite potrošača izdvojena znatna financijska sredstva.

Ona bi, kako je rekao Vukelić, trebala biti dostatna za ustrojavanje i početak rada Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, za izradu i početak provedbe nacionalnog programa zaštite potrošača te za ustrojavanje i početak djelovanja savjetovališta za potrošače kao i za pokrivanje troškova djelovanja udruga za zaštitu potrošača.

"Izgradnjom djelatnog sustava zaštite potrošača izgrađujemo i imidž Hrvatske kao države vladavine prava i socijalne pravde u kojoj se poštuju prava svakog građanina", zaključio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić dodavši kako je učinkovita zaštita potrošača ujedno nužna kako bi se osiguralo primjereno funkcioniranje tržišnog gospodarstva.

U ime pokrovitelja, odnosno izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj, skupu se obratila i koordinatorica CARDS programa Friederike Wuenschmann koja je tom prigodom rekla kako je zaštita potrošača iznimno važan segment politike svake vlade. Po njezinim riječima, potrošač nije samo osoba čija prava treba zaštititi, već je i najvažniji čimbenik odlučivanja na tržištu.

"Iznimno je važno da proizvod stekne povjerenje potrošača te da hrvatski proizvodi budu u konačnici konkurentni na europskom tržištu", zaključila je Friederike Wuenschmann.

U nastavku skupa predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva govorili su o provedbi Zakona o zaštiti potrošača kao jamstvu primjerenog funkcioniranja tržišnog gospodarstva te zaštite temeljnih ljudskih prava i gospodarskih interesa čovjeka na tržištu roba i usluga.

Prvi Sabor zaštite potrošača u RH završava s radom u četvrtak, 18. ožujka, a održava se povodom Svjetskog dana potrošača.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno