Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (02:17:05) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Troje štićenika centra »Stančić« umrlo od trovanja hranom

Crna kronika, 12.03.2004.
(Izvor:H/h)ZAGREB - Dežurni epidemiolog pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kajić potvrdio je sinoć vijest objavljenu u tisku kako su se štićenici Centra za rehabilitaciju "Stančić" u Dugom Selu otrovali hranom, zbog čega ih je troje umrlo.

Umrla su dvojica mlađih muškaraca, jedan u dobi od 20 i drugi od 30 godina te jedna 60-godišnja žena, rekao je Kajić.

Dodao je da je u svih zaraženih osoba simptom bio proljev. Prema Kajićevim riječima, u svih je zaraženih taj proljev danas prestao, a pojavio se u novih pet do šest osoba. Očekuje se kako će se i u njih proljev povući idućih dana.

Simptomi trovanja pojavili su se u noći između utorka i srijede, a sumnja se na obrok od dinstanih jetrica sa žgancima koji su štićenici jeli u utorak za ručak.

Po riječima epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Željka Baklaića, uzorak jetrica poslan je na mikrobiološku i toksikološku analizu, čiji se rezultati očekuju sutra, kada bi trebala biti obavljena i obdukcija tijela troje umrlih.

Ukupno je dosad oboljelo 117 osoba, od kojih je troje umrlo. Danas je zabilježeno pet novooboljelih štićenika, no s vrlo blagom kliničkom slikom, a sedmero se nalazi u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". Ostali se dobro oporavljaju, tako da se manje smetnje, a radi se o povremenim proljevima, pojavljuju još kod 10 do 15 pacijenata, rekao je liječnik u Centru “Stančić” Dino Kramer.

Državni tajnik za socijalnu skrb Nino Žganec izjavio je da su u Centar Stančić upućena inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a svoj dio posla radi i policija. S obzirom da se sumnja na jetrica kao izvor zaraze, namirnice će još jednom provjeriti Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, dodao je Žganec.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno