Početna
Nedjelja, 12.Srpnja 2020 (14:02:47) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Američka glumica Frances Dee preminula u 96. godini

Zabava, 11.03.2004.
(Izvor:H/h/Mx)LOS ANGELES - Glumica Frances Dee, udovica junaka vesterna Joela McCreae i jedna od posljednjih zvijezda hollywoodskog "zlatnog doba", umrla je u Los Angelesu u 96. godini, javlja BBC.

Dee je započela karijeru 1929. u filmu "Words and Music" uz Lois Moran. No, probila se glumeći uz Mauricea Chevaliera u filmu "Playboy of Paris" 1930., a povukla se 1954. (nakon 51 snimljenog filma) kako bi se posvetila suprugu i trojici sinova.

Dee je glumila uz zvijezde kao što su Gary Cooper, Bette Davis i John Wayne, no njezina ljepota uskratila joj je ulogu u filmu "Zameo ih vjetar". Producent David Selznick smatrao je da bi zasjenila Vivien Leigh pa je uloga Melanie Wilkes dodijeljena Oliviji de Havilland.

Supruga, glumca Joela McCreau, upoznala je kad su zajedno 1933. glumili u filmu "The Silver Cord". Vjenčali su se kasnije te godine i zajedno se pojavili u "Wells Fargo" 1937. te u "Four Faces West" 1948. godine. Njihov je brak trajao 57 godina, do suprugove smrti 1990., i među najdugovječnijima je u Hollywoodu.

James Agee, poznati filmski kritičar 1930-ih i 40-ih, izjavio je da je bila "jedna od rijetkih žena u filmu koje su zaista imale lice... i uvijek je koristila to blistavo lice s nježnim i uzbudljivim talentom". Njujorška kritičarka Pauline Kael, usporedila je krupni plan Dee u filmu iz 1941., "So Ends Our Night", s poznatom snimkom izbliza Grete Garbo iz slavnog filma "Kraljica Kristina".

Biograf Andrew Wentink kaže da je nedavno ponovo postala slavna zbog svojih uloga u filmovima koji su natjerali Hollywood da 1930-ih godina usvoji kodeks morala. Neki od njih su triler "I Walked with a Zombie" te "Blood Money", drama o nemoralnim ženama.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium