Početna
Ponedjeljak, 14.Listopada 2019 (19:02:53) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

Koncentracija ugljičnog dioksida remeti ravnotežu u amazonskoj šumi

Zanimljivosti, 11.03.2004.
(Izvor:Hina/mx)PARIZ - Povećana koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi znatno utječe na prirodnu ravnotežu stabala u amazonskoj šumi, jednome od najvećih područja životinjske i biljne raznolikosti na planetu, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature od četvrtka.

Skupina brazilskih i američkih istraživača proučavala je u razdoblju od 1980. do 2000. rast 14.000 stabala na 18 parcela veličine jednog hektara (na ukupnoj površini od 300 četvornih kilometara) u središnjem dijelu amazonske šume.

Znanstvenici su svako stablo obilježili i mjerili njegov rast u prosjeku 15 godina.

U procesu fotosinteze stabla apsorbiraju ugljični dioksid, a brojne su studije već pokazale da se s povećanjem razine ugljičnog dioksida javlja i pojačan rast šuma.

No taj rast nije ujednačen, pokazala je studija. Od 115 vrsta stabala, 27 se znatno promijenilo. Među njima je 13 vrsta dobilo, a 14 izgubilo na gustoći.

"Ima stabala koja su napredovala i onih koja su nazadovala", primijetio je Alexandre Oliveira sa Sveučilišta u Sao Paulu. "Uglavnom, velika stabla koja brzo rastu razvijaju se na štetu manjih stabala iz nižih slojeva šume."

Istraživači tvrde da koncentracija ugljičnog dioksida zaoštrava "bitku" za svjetlost, vodu i hranjive tvari iz tla. Stabla koja brže rastu u prednosti su pred nižim stablima koja rastu sporije. To zaostajanje nižih stabala koja mogu cvasti i razmnožavati se samo u sjeni divova, može postati zabrinjavajuće jer u njima žive brojne životinjske i biljne vrste.

"Tako velike i brze promjene u šumi pomalo zastrašuju", tvrdi William Laurance iz panamskoga Tropskoga instituta Smithsonian koji je predvodio znanstvenike. "Zna se da u tropskoj šumi žive brojne jedinstvene vrste, a promijeni li se raznolikost stabala, promijenit će se i vrste koje žive u njima, posebno kukci koji ih oprašuju."

Razina ugljičnog dioksida u atmosferi povećala se za 30 posto u posljednja dva stoljeća zbog masovnoga korištenja fosilnih goriva (ugljena, nafte, plina).

Promjene koje su otkrivene ovom studijom, osim što utječu na biološku raznolikost, mogle bi utjecati i na promjenu klime, upozorili su znanstvenici.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč