Početna
Ponedjeljak, 14.Listopada 2019 (18:55:15) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

Hubble otkriva najstarije galaktike

Zanimljivosti, 10.03.2004.
(Izvor:Hina)WASHINGTON, 10. ožujka 2004. (Hina) - Najnovija snimka NASA-ina teleskopa Hubble možda prikazuje prve galaktike koje su nastale nakon takozvanoga "mračnog doba" neposredno nakon velikog praska, priopćila je NASA.

Nova snimka nazvana Hubbleovo ultra duboko polje (Hubble Ultra Deep Field, HUFD) mogla bi otkriti kakvi su objekti zagrijali hladan, mračan svemir približno milijardu godina nakon velikoga praska koji se dogodio prije približno trinaest milijardi godina i kad su zasjale prve zvijezde, ističe se u NASA-inu priopćenju.

"Hubble nas odvodi do samog ruba velikoga praska", rekao je Massimo Stiavelli iz Znanstvenog instituta za svemirske teleskope u Balrimoreu i voditelj projekta HUFD.

Astronome najviše zanima je li svemir u najranijem razdoblju bio isti kao i kad je bio star jednu ili dvije milijarde godina.

Procjenjuje se da se u HUFD-ovu polju nalazi približno 10.000 galaktika. Dio neba na kojemu se nalaze galaktike uglavnom je prazan, a smješten je u zviježđu Fornax ispod zviježđa Orion.

Nova slika sastoji se zapravo od dvije različite snimke snimljene Hubbleovim kamerama ACS i NICMOS, a kombinacija njihovih snimaka iskoristit će se u potrazi za galaktikama koje su postojale u razdoblju između 800 i 400 milijuna godina nakon velikoga praska.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina