Početna
Subota, 22.Veljače 2020 (16:19:40) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
TOP Camping Croatia

Hubble otkriva najstarije galaktike

Zanimljivosti, 10.03.2004.
(Izvor:Hina)WASHINGTON, 10. ožujka 2004. (Hina) - Najnovija snimka NASA-ina teleskopa Hubble možda prikazuje prve galaktike koje su nastale nakon takozvanoga "mračnog doba" neposredno nakon velikog praska, priopćila je NASA.

Nova snimka nazvana Hubbleovo ultra duboko polje (Hubble Ultra Deep Field, HUFD) mogla bi otkriti kakvi su objekti zagrijali hladan, mračan svemir približno milijardu godina nakon velikoga praska koji se dogodio prije približno trinaest milijardi godina i kad su zasjale prve zvijezde, ističe se u NASA-inu priopćenju.

"Hubble nas odvodi do samog ruba velikoga praska", rekao je Massimo Stiavelli iz Znanstvenog instituta za svemirske teleskope u Balrimoreu i voditelj projekta HUFD.

Astronome najviše zanima je li svemir u najranijem razdoblju bio isti kao i kad je bio star jednu ili dvije milijarde godina.

Procjenjuje se da se u HUFD-ovu polju nalazi približno 10.000 galaktika. Dio neba na kojemu se nalaze galaktike uglavnom je prazan, a smješten je u zviježđu Fornax ispod zviježđa Orion.

Nova slika sastoji se zapravo od dvije različite snimke snimljene Hubbleovim kamerama ACS i NICMOS, a kombinacija njihovih snimaka iskoristit će se u potrazi za galaktikama koje su postojale u razdoblju između 800 i 400 milijuna godina nakon velikoga praska.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...