Početna
Srijeda, 16.Listopada 2019 (17:38:37) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

Mandić: Ne presađujem rožnice zaražene virusima hepatitisa i drugih bolesti

Zdravlje, 09.03.2004.
(Izvor:H/h)ZAGREB - Predstojnik Klinike za očne bolesti KB-a Sestre milosrdnice Zdravko Mandić odbacio je danas optužbe voditelja Lions očne banke Hrvatske Nikice Gabrića da na svojoj klinici presađuje očne rožnice koje su zaražene virusima hepatitisa i drugih infektivnih bolesti.

Mandić je dodao da svaka operacija prolazi sva potrebna ispitivanja u Klinici za infektivne bolesti.

Kod tzv. svježeg presađivanja rožnice, kakvo se obavlja na Mandićevoj klinici, sva ispitivanja treba učiniti u nekoliko sati, budući da se presađivanje mora obaviti u roku od 24 sata, što Lions očna banka nije u stanju, jer u njoj ispitivanja traju nekoliko dana.

Mandić smatra da Gabrić želi monopol nad transplantacijama rožnica u Hrvatskoj te stoga na sve načine nastoji prekinuti tu djelatnost u KB-u Sestre milosrdnice, koji jedini, osim Svetog Duha, presađuje rožnice. Naime, već su prije zaustavljene transplantacije rožnica u Splitu, a prije godinu dana u Očnoj klinici KBC-a Zagreb.

Mandić pritom navodi kako u Sloveniji i Mađarskoj djeluje sedam do osam centara za presađivanje rožnica.

Ocjenjuje kako je riječ o politikantstvu Nikice Gabrića, koji je posljednjih godina "krojio cjelokupnu sliku" hrvatske oftalmologije, pa je tako bio savjetnik ministrima, vodio Povjerenstvo za oftalmologiju, a zahvaljujući njemu Sveti Duh je postao Referalnim centrom za oftalmologiju Ministarstva zdravstva.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno