Početna
Subota, 5.Prosinca 2020 (07:19:21) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

Proizvodnja računala »guta« velike količine fosilnih goriva i kemikalija

Tehnologija/znanost, 09.03.2004.
(Izvor:H/h)WASHINGTON/NEW YORK - Za proizvodnju prosječnog osobnog računala i monitora upotrijebi se količina fosilnog goriva i kemikalija 10 puta veća od njegove vlastite težine, pokazalo je istraživanje UN-ova Sveučilišta (UNU) te pozvalo na zaustavljanje rasta otpada koje proizvodi visoka tehnologija.

Istraživanje pokazuje da je za proizvodnju jednog prosječnog računala od 24 kilograma i monitora od 27 centimetara potrebno 230 kilograma fosilnog goriva, 22 kilograma kemikalija i 1.500 litara vode.

Izvješće je upozorilo da proizvodnja računala traži daleko više materijala nego, primjerice, proizvodnja automobila ili hladnjaka za koju treba samo jedanput ili dva puta više fosilnih goriva nego što je njihova težina. Godišnje se u svijetu proda više od 130 milijuna računala koja su postala prijeko potrebna oruđa današnjice, rekao je jedan od urednika studije Eric Williams upozorivši na negativne posljedice masovne proizvodnje osobnih računala na čovjekov okoliš.

Studija je pozvala vlade da pruže poticaj produljenju trajanja osobnih računala i smanjenju potrebe da ih se brzo odbacuje kako bi ih se zamijenilo novijim modelima.


Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6