Početna
Petak, 29.Svibnja 2020 (19:18:42) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Ugledu Srbije u zadnjih 200 godina najviše pridonio Tito?

Zanimljivosti, 09.03.2004.
(Izvor:H/h)BEOGRAD - Josip Broz Tito je osoba koja je u zadnja dva stoljeća najviše pridonijela ugledu Srbije, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "Marten Board International" i tjednika "Reporter", provedeno od 23. veljače do 4. ožujka, na uzorku od 617 punoljetnih građana iz urbanih sredina središnje Srbije i Vojvodine.

Za Josipa Broza se izjasnilo 18,1 posto ispitanika, a za njim slijede Nikola Tesla (14,2 posto), Zoran Đinđić (8,4), Karađorđe i Miloš Obrenović (po 5,5 posto), Nikola Pašić (3,8), Vuk Karadžić (3,5), kralj Petar I. Karađorđević (2,9), Vlade Divac (2,7) te Slobodan Milošević (2,4 posto).

Bivši jugoslavenski i srbijanski predsjednik, haški optuženik Slobodan Milošević - po mišljenju 53,6 posto ispitanika - osoba je koja je najviše narušila ugled Srbije u posljednjih 200 godina. Na drugom mjestu je Josip Broz Tito (8,4 posto), dok je 2,2 posto negativno vidjelo ulogu Zorana Đinđića, pokojnog srbijanskog premijera. Na "crnoj listi" našli su se i Vojislav Šešelj (1,8 posto), Miloševićeva supruga Mirjana Marković (1,5 posto) i bivši premijer Zoran Živković (1.1).

Na pitanje koja bi ličnost mogla "spasiti" Srbiju, najveći broj anketiranih naveo je premijera Vojislava Koštunicu (8,1 posto), dok je četiri posto ispitanih navelo pokojnog premijera Zorana Đinđića, 3,8 posto lidera radikala Tomislava Nikolića, a 3,6 posto predsjednika Demokratske stranke Borisa Tadića.

Srbiju ne može spasiti jedna ličnost, već "jak kolektivni duh srpskog naroda", smatra 2,1 posto ispitanih, a 2,5 posto kaže da "to može Bog". U anketi je 2,1 posto ispitanika kao "spasitelja" Srbije navelo likove iz stripova, a 45,9 posto ih nije dalo odgovor.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno