Početna
Subota, 22.Veljače 2020 (17:12:34) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
TOP Camping Croatia

Razbijajući jaja znanstvenici otkrili tajne eksplozija

Zanimljivosti, 07.03.2004.
(Izvor:H/h)

BUDIMPEŠTA - Razbijanje jaja moglo bi pomoći znanstvenicima da otkriju uzroke eksplozija u industrijskim pogonima i zrakoplovnim nesrećama, piše časopis Nature.

Broj i veličina krhotina koje ostaju nakon eksplozije mogu se iskoristiti za izračunavanje tlaka koji ju je uzrokovao, smatraju Ferenc Kun i njegovi suradnici sa Sveučilišta Debrecen u Mađarskoj.

Vjeruju da povezanost veličine i broja krhotina te tlaka vrijedi za svaku zatvorenu ljusku, od običnih jaja do spremnika za gorivo ili zrakoplova, a rezultatima njihova istraživanja mogli bi se služiti forenzičari pri izračunavanju veličine bombe koja je korištena za izazivanje eksplozije ili za utvrđivanje uzroka eksplozija u kemijskoj industriji.

Mađarski su znanstvenici ispuhali kokošja jaja i napunili ih vodikom. Smjesa vodika i kisika eksplodirala bi pri paljenju, a komadići ljuske ostali bi u plastičnoj vreći u kojoj se nalazilo jaje.

Znanstvenici su utvrdili da s porastom tlaka, koji nastaje pri eksploziji, raste i broj krhotina, ali su one manje.

I jaja koja su bačena na pod razbijaju se u predvidljivome broju krhotina, ali obično ostaje manji broj većih krhotina nego što se to događa pri eksploziji.

Matematičke jednadžbe za predviđanje broja krhotina mogu se opisati tzv. zakonom o silama, a slične su rezultate dobili i drugi znanstvenici u pokusima s razbijanjem stakla ili kamenja.

Hans Hermann sa Sveučilišta u Stuttgartu smatra da bi se matematičke jednadžbe mogle koristiti i u arheologiji za predviđanje veličine ostataka starih brodova ili pri traženju ostataka zrakoplova nakon eksplozije, ali glavni problem pri tome i dalje ostaje neriješen: krhotine se mogu raspršiti na velikoj površini, a male je komadiće vrlo teško pronaći.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Porsche Istra