Početna
Subota, 23.Studenog 2019 (02:49:53) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish Poreč
Istarski supermarketi - aktualni akcijski katalog

Čovjek bi mogao živjeti nekoliko stoljeća

Zdravlje, 04.03.2004.
(Izvor:H/h)SYDNEY - Kad se starost bude moglo izliječiti kao jednostavnu bolest, čovjek će možda živjeti "nekoliko stoljeća", tvrdi američki znanstvenik.

Istraživači su već uspjeli pomladiti stanice kože u laboratoriju, a postoji i mogućnost razvoja postupka usporavanja procesa starenja ljudskoga bića, izjavio je profesor medicine Michael Fossel sa Sveučilišta Michigan na konferenciji o dugovječnosti koja se održava u Sydneyju.

"Pokušavamo modificirati gensku ekspresiju, a u laboratoriju smo uspjeli vratiti unatrag sat starih stanica kože koje su tada počele funkcionirati kao mlade", objasnio je. "Pitanje je možemo li to postići i na ljudskome biću. Pogrešna je pomisao da ne možemo preokrenuti tijek staničnih procesa. Mi to možemo, ali ne znamo može li se to uspješno ponoviti i u kliničkim uvjetima", dodao je Fossel.

"Stanice reprogramiramo kako bismo ih prisilili da čine ono što su činile dok su bile mlade. Ne mijenjamo ih, ne modificiramo ih, samo ih reprogramiramo kako bi mogle raditi isto ono što su radile desetljećima. Vaš unutarnji sat pokreće promjena genske ekspresije koja nastupa dok starite. To je povezano s diobom stanica".

"Vratimo li naš unutarnji sat, ne znamo koja će nam biti granica: neki na Cambridgeu govore o 5.000 godina, drugi kažu da se ništa neće promijeniti. Ja bih rekao da bi to moglo biti nekoliko stoljeća, ali još doista ne znam."

Možete pitati: "Zašto ne bismo jednostavno prihvatili starost?" Isti biolog koji kaže da starost nije bolest, boji kosu i prima injekcije za pomlađivanje kože, odgovara Fossel.

"Ja govorim o liječenju simptoma starosti, a ne njezinih uzroka", dodao je priznajući kako mnogi njegovi kolege sumnjaju u te teorije.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Najslasniji burgeri u gradu
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina