Početna
Srijeda, 27.Svibnja 2020 (01:42:10) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

SAD: Sve veći kaos s gay vjenčanjima

Zanimljivosti, 04.03.2004.
(Izvor:H/h)

Oregonski mladoženje (lijevo) i mladenke (dolje) na vjenčanja su doveli i svoju djecu

Tri tjedna nakon što je gradonačelnik San Francisca počeo kršiti zakone Kalifornije i Sjedinjenih Država nalogom da se istospolnim parovima počnu izdavati vjenčane dozvole, trend sklapanja homoseksualnih brakova širi se čitavom Amerikom. Danas su u Portlandu, najvećem gradu države Oregon, počela gay vjenčanja nakon što je kotarska uprava objavila da je interpretiranje braka kao zajednice muškarca i žene protuustavno i predstavlja diskriminaciju građana koji imaju drugačije seksualne preferencije.

Istodobno su se na drugoj strani kontinenta, u državi New York, po prvi put odlučnije oglasili političari i zakonodavci koji smatraju da se ne smije dopustiti ovakvo kaotično stanje i samovoljno kršenje zakona dužnosnika koji su se zakleli da će braniti i provoditi te iste zakone. Naime, u toj se državi prošloga petka San Franciscu pridružio gradonačelnik gradića New Paltz, inače 26-godišnji predstavnik Zelene stranke, i osobno vjenčao dvadeset i pet istospolnih parova. Tim je činom prekršio zakon i svoje gradonačelničke obveze, pa ga je okružno tužilaštvo sada okrivilo za 19 prijestupa kažnjivih globama i zatvorom. Postupak kolega podržao je i državni tužitelj New Yorka (položaj ravan ministru pravosuđa savezne države) Eliot Spitzer, izjavivši bez kolebanja da zakon zabranjuje istospolne brakove i da gradonačelnici i drugi dužnosnici sklapanjem istih krše zakon i svoju dužnost. Spitzerove riječi mogle bi poslužiti kao upozorenje gradonačelniku mjesta Nyack u New Yorku, koji je i sam homoseksualac i najavio je da će prvu vjenčanu dozvolu izdati sebi i svom partneru.

Republikanski guverner New Yorka George Pataki izjasnio se protiv sklapanja gay brakova, što smatra ilegalnim. Njegova reakcija, isto kao i tužitelja Spitzera, drastično se razlikuje od oprezne i mlake reakcije čelnika Kalifornije - guvernera Arnolda Schwarzeneggera i državnog tužitelja Billa Lockyera - koji su anarhiju u San Franciscu u stilu Poncija Pilata predali Vrhovnom sudu svoje države, koji će negdje u dalekoj budućnosti razmatrati predstavlja li sklapanje homoseksualnih brakova povredu Ustava ili ne. (U međuvremenu, vjenčane su 3.000 tisuće takvih parova i još ih tisuće čekaju na red...)

Situacija je u pravnom smislu tim apsurdnija ako se zna da Ustav Kalifornije vrlo jasno definira brak kao zajednicu muškarca i žene. Ne samo što je, dakle, gradonačelnik San Francisca počinio kazneno djelo kršeći Ustav, već je uz to dodatno prekršio i zakon koji su građani izglasali na izborima godine 2000., u kojemu se dodatno potvrđuje ustanova braka kao heteroseksualne zajednice. S druge strane, New York i Oregon pripadaju među samo 12 saveznih država čiji ustav i zakoni ne definiraju brak tako jasno. Oregon, primjerice, govori o "ugovoru između građana od kojih muškarci moraju biti stari najmanje 17 godina i žene najmanje 17 godina". Tu su rupu u zakonu iskoristili neki vijećnici kotarske uprave Portlanda, grada koji je uz San Francisco, Boston i još nekolicinu odavno jedno od ključnih uporišta liberalizma u Americi. Ostatak Oregona, u kojemu su građani mnogo manje ljevičarskih i tradicionalnijih nazora, Portland ironično naziva "Moskva na Willamette", rijeci koja teče kroz grad.

Zbrka s gay vjenčanjima neminovno će se nastaviti u drugim gradovima i kotarima s radikalno liberalnom upravom. New Paltz odgovara tom profilu - riječ je o gradiću kojim dominira veliko lokalno sveučilište puno studenata i profesora tipično liberalnih nazora, što dokazuje i činjenica da je sporni gradonačelnik izuzetno mlad, bez iskustva i k tome član inače marginalne političke stranke Zelenih. No, takvih New Paltza ima po Sjedinjenim Državama još mnogo, pa ne čudi što se republikanci u Senatu i Kongresu zabrinuto nastoje pregrupirati i što prije progurati predloženi ustavni amandman o ograničavanju braka na heteroseksualce, koji podržava i predsjednik George Bush.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore