Početna
Četvrtak, 4.Ožujka 2021 (12:38:02) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
AutoWill Opel Crossland

Tel Aviv: premijera Sedlarova dokumentarnog filma o generalu Mottiju Hodu

Kultura, 04.03.2004.
(Izvor:H/dp)TEL AVIV/ZAGREB, 4. ožujka 2004. (Hina) - U dvorani Kinoteke u Tel Avivu sinoć je svečano prikazana premijera dokumentarnog filma hrvatskog redatelja Jakova Sedlara i njegova sina Dominika Sedlara, "Petnaest do osam", biografska priča o generalu i bivšem zapovjedniku izraelskih zračnih snaga Mottiju Hodu (1926. -2003.), kroz čiji se život i rad prelama povijest moderne izraelske države.

Projekciji filma nazočili su, uz ostale, bivši i sadašnji establišment izraelskoga zrakoplovstva, 16 veleposlanika u Tel Avivu, izraelski ministar kulture Rafi Gamzou, obitelj pokojnog generala Mottija Hoda , predstavnici hrvatske zajednice u Izraelu i drugi uzvanici.

Dvorana Kinoteke u Tel Avivu, od 300-tinjak mjesta bila je puna, a izraelska publika s oduševljenjem je primila film o jednoj od najvažnijih osoba u modernoj povijesti izraelske države, izjavio je nakon projekcije, u telefonskom razgovoru Hini, redatelj Sedlar koji je osobno nazočio praizvedbi.

Dokumentarac traje 58 minuta, snimljen je tijekom proljeća 2003. godine, i u njemu general Motti Hod govori o svojem životu, karijeri te nekim etapama moderne izraelske povijesti koju je i on osobno stvarao.

"Riječ je o jednom od prvih i uopće najboljih izraelskih pilota, koji je sedam godina bio zapovjednikom izraelskoga ratnoga zrakoplovstva, te koji je godine 1948. u Izrael (iz Čehoslovačke) dovezao prvi ratni zrakoplov", kazao je redatelj Sedlar.

U dokumentarnom filmu o generalu Mottiju Hodu govore i istaknute osobe izraelskoga političkog života - premijer Ariel Sharon te Ezer Weizman i Shimon Peres.

Također u dokumentarcu, koji čini 40 posto arhivskoga materijala, prvi put je prikazano kako izraelske zračne snage bombardiraju egipatske zrakoplove za "šestodnevnog rata" godine 1967.

Producent filma o Mottiju Hodu je The Ollendorff Center" iz New Yorka, a njegovo prikazivanje u Hrvatskoj očekuje se uskoro, najavio je redatelj Sedlar.

Redatelj Jakov Sedlar snimio je i dokumentarni film o bivšem izraelskom primijeru Ehudu Baraku. Premijera toga dokumentarca u Hrvatskoj bit će u svibnju ove godine.

Jakov Sedlar (1952.), poznati hrvatski kazališni i filmski redatelj, režirao je mnoge dokumentarne i igrane filmove, među kojima su: "Hrvatska sakralna umjetnost" (1986.), "Enigma Mimara" (1990.), "Nepoznati dio holokausta" (1991.), "Alojzije Stepinac" (1992.), "Gospa" (1995.), "Tuđman - hrvatski George Washington" (1997.), Židovi i Hrvatska (1999.).


Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore