Početna
Petak, 18.Listopada 2019 (16:40:02) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

U 30 godina prestanak pušenja smanjio smrtnost od srčanih bolesti za 50%

Zdravlje, 03.03.2004.
(Izvor:H/dp)WASHINGTON, 2. ožujka 2004. (Hina/Reuters) - Ljudi koji su prestali pušiti smanjili su za gotovo 50 posto smrtnost od srčanih bolesti u Velikoj Britaniji nakon sedamdesetih godina.

Srčane bolesti još su "ubojica broj 1" u industrijaliziranom svijetu, ali smrtnost uzrokovana srčanim bolestima u posljednjih je 30 godina prepolovljena, ističu znanstvenici u časopisu Circulation.

Znanstvenici su utvrdili da se između 1981. i 2002. broj umrlih od srčanih bolesti u Engleskoj i Walesu smanjio za 62 posto kod muškaraca i 45 posto kod žena u dobi od 25. do 84. godine života.

Oni misle da bi smanjenje smrtnosti od srčanih oboljenja za 48 posto moglo biti povezano s prestankom pušenja na koje se odluče neki ljudi. Ostalih deset posto uzrokovano je snižavanjem tlaka i smanjenjem razine kolesterola.

Ukupno su promjene u ova tri najveća rizična čimbenika rezultirale smanjenjem broja umrlih za 35.944 slučajeva, tvrde znanstvenici.

Moderne medicinske intervencije "odgovorne" su za 42 posto smanjenja smrtnosti, kažu znanstvenici, ali ističu da njihova otkrića treba uzeti u obzir vrlo oprezno u SAD-u i u drugim razvijenim zemljama, gdje je smrtnost od srčanih bolesti također prepolovljena.

Medicinska i kirurška liječenja spriječila su ili odgodila smrt u 25.805 slučajeva.

No, vrlo popularne operacije - koronarni arterijski bypass i angioplastika - smanjile su smrtnost za samo 3,8 posto, ističe liječnik Simon Capewell sa sveučilišta Liverpoll.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom