Početna
Srijeda, 16.Listopada 2019 (20:15:40) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

Minijaturna letjelica koja se može uvući doslovno bilo gdje

Zanimljivosti, 01.03.2004.
(Izvor:Hina/dp)LONDON, 1. ožujka 2004. (Hina/AFP) - Pčele i muhe nadahnjuju britanske istraživače na području aerodinamike koji projektiraju minijaturne letjelice veličine kukca koje će se moći svugdje uvući i sve nadzirati u najvećoj tajnosti.

"Znanstvenici traže način kako omogućiti polijetanje i let sićušne letjelice", kazao je Tony Trueman, službeni predstavnik sveučilišta Bath (na jugozapadu Engleske), napominjući da "takvi uređaji već postoje i da su svi, prema njegovoj spoznaji, projektirani u Sjedinjenim Državama, ali lete tek nekoliko sekunda i prevaljuju jedva nekoliko metara."

Istraživački program trebao bi trajati nešto više od osamnaest mjeseci i stajati oko 650.000 funta (oko 910.000 eura), a financiraju ga britanska tvrtka BAE Systems, britansko ministarstvo obrane i američke zrakoplovne snage.

Njegov je cilj konstruirati letjelicu "veličine pčele, od 3 do 4 centimetra, koja će izvršavati vojne i civilne zadaće", dodaje Trueman.

Na vojnom polju će se primjenjivati za "izviđanje i za nadzor", a moći će "sletjeti na krov neprijateljskog automobila i odrediti njegov položaj kako bi ga zatim napao", tumači.

Pomoću detektora kojima će biti opremljena, moći će "otkrivati kemijsko i biološko oružje", nastavlja. S mikrokamerom moći će otkriti i procijeniti neprijateljske snage.

Naprotiv, "ne bi se trebao izravno koristiti kao oružje ili za prijenos bombe koja bi svakako bila preteška", ističe Trueman.

Primijenjena u civilne svrhe, letjelica bi nadzirala cestovni promet, veća okupljanja i granice, pomagala u spasilačkim akcijama, procjeni štete i otkrivanju toksičnih tvari u industrijskim, kemijskim, pa i nuklearnim nesrećama.

Tony Trueman ipak upozorava da se trebaju donijeti zakonski propisi kako bi se spriječilo upletanje takvih mašinica u osobni život.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Nova Corolla Hybrid
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium