Početna
Četvrtak, 13.Kolovoza 2020 (04:17:16) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Trgovanje emisijom štetnih plinova u atmosferu? Sve je novac!

Svijet, 01.03.2004.
(Izvor:Hina)ZAGREB, 1. ožujka 2004. (Hina) - Očekuje se da će već ove godine na području Europske Unije (EU), emisijama ugljičnog dioksida (CO2) trgovati čak 12 tisuća industrijskih pogona!

Zanimljivo je da se i u SAD i Japanu "ispipava teren" za trgovanje pravima na emitiranje tzv. "stakleničkih plinova", ponajprije ugljičnog dioksida. Na američkom tržištu već se uspješno trguje emisijama sumpornog dioksida. No što zapravo znači trgovanje emisijom CO2?

Primjerice - poduzeće A i poduzeće B moraju smanjiti emisiju CO2, svako za 10 posto. Za poduzeće A to nije nikakav ekonomski ni tehnološki problem. Uz manje izdatke može smanjiti emisiju i za 20 posto. Poduzeće B, međutim, trebalo bi uložiti ogroman novac u tehnološko smanjivanje emisije za 10 posto. Rješenje - poduzeće A ostvaruje 20-postotno smanjenje emisije CO2 i svoj 10-postotni "višak" emisijskog prava prodaje poduzeću B.

Do 2004. godine, sve države članice EU moraju izraditi nacionalne planove smanjivanja emisija stakleničkih plinova. Trgovanje emisijama ozakonit će se 2005. godine. Hoće li do tada i rvatska poduzeća ući u taj europski začarani krug?


Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom