Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (01:45:53) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Aristide dobio azil u Africi?

Svijet, 01.03.2004.
(Izvor:Hina)WASHINGTON, 1. ožujka 2004. (Hina/Reuters) - Dužnosnik američkog State Departmenta izjavio je u nedjelju da je jedna afrička zemlja, koju nije želio imenovati, pristala pružiti azil predsjedniku Haitija Jean-Bertrand Aristideu.

Dužnosnik je rekao da je Južna Afrika pomogla u pronalaženju smještaja odbjeglom haićanskom predsjedniku, koji je zemlju napustio u nedjelju ujutro suočen s oružanom pobunom.

Televizijska postaja NBC izvijestila je da je Aristide mogao završiti u Srednjoafričkoj Republici. Američki dužnosnik rekao je da tu informaciju ne može ni potvrditi niti opovrgnuti.

Aristide je, nakon što je podnio ostavku na predsjedničku dužnost, otputovao u Dominikansku Republiku, a potom na Antigvu i Barbudu, izjavio je konzul Haitija u glavnom gradu Dominikanske Republike Santo Domingu.

Konzul je Reutersu izjavio da je Aristide napustio Dominikansku Republiku, koja dijeli karipski otok Hispaniola s Haitijem i otišao u Antigvu, kako bi njegov zrakoplov mogao natočiti gorivo. Od tamo je planirao otići u Maroko, no ta mu država nije željela pružiti azil.

Privremeno utočište Aristideu je, nakon traženja SAD-a, ponudila Panama.

Nakon Aristideove izjave da je ostavku podnio kako bi izbjegao krvoproliće predsjednik SAD-a Georga W. Busha odlučio je poslati marince, kao izvidnicu međunarodnih snaga koje bi trebale očuvati stabilnost Haitija.

Prvih nekoliko stotina američkih marinaca, kako javljaju agencije pozivajući se na američke vojne izvore, u nedjelju navečer krenulo je iz baze u Sjevernoj Karolini.

Novi privremeni predsjednik Haitija Boniface Alexandre u nedjelju je od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana zatražio slanje međunarodnih mirovnih snaga na Haiti.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium