Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (15:59:40) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Aristide napustio Haiti

Svijet, 29.02.2004.
(Izvor:hina)

PORT-AU-PRINCE, 29. veljače 2004. (Hina/Retuers/dpa) - Haićanski predsjednik Jean-Bertrand Aristide otišao je iz zemlje, rekao je u nedjelju visoki haićanski dužnosnik, a potvrdili su Francuska i Sjedinjene Države.

Aristide je bio prvi demokratski izabrani predsjednik Haitija, izabran 1991. Zadnja tri tjedna u zemlji su trajali oružani prosvjedi protiv njega, a domaća oporba i međunarodna zajednica tražili su od njega da odstupi.

"Možemo potvrditi da je otišao", rekla je glasnogovornica francuskoga ministarstva vanjskih poslova.

Haićansko izaslanstvo prošli je tjedan boravilo u Francuskoj na razgovorima o rješavanju krize i Francuska je sugerirala da bi se Aristide morao povući kako bi prestala krvava pobuna u toj bivšoj francuskoj koloniji.

I vlada američkoga predsjednika Georgea W. Busha u nedjelju je priopćila da je Aristide odgovoran za krizu na Haitiju i pozdravila njegov odlazak.

"Odluka predsjednika Aristidea u najboljem je interesu haićanskoga naroda", rekao je jedan visoki američki dužnosnik.

Prema američkom priopćenju, Aristide je otišao oko 6.45 po mjesnom vremenu (oko 14 sati po srednjoeuropskom), zajedno s pripadnicima svoga osiguranja.

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da nema drugih podataka jer Aristide još nije stigao na odredište.

Agencija dpa javila je da je Aristide otišao nakon susreta s američkim i francuskim diplomatima u predsjedničkoj palači te da je helikopterom prebačen u Dominikansku Republiku.


Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Cafe bar Soggiorno