Početna
Srijeda, 16.Listopada 2019 (20:06:14) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

Restorani za nepušače nude samo djelomičnu zaštitu od pasivnog pušenja

Zanimljivosti, 29.02.2004.
(Izvor:Hina)LONDON, 29. veljače 2004. (Hina/Reuters) - Dijelovi restorana ili klubova predviđeni za nepušače pružaju samo djelomičnu zaštitu od pasivnog pušenja ili uopće ne štite od duhanskoga dima, tvrde australski znanstvenici

Nedugo nakon najave Irske da će postati prvom zemljom u Europi koja će zabraniti pušenje u pubovima, barovima i restoranima, profesor Bernard Stewart iz australskog instituta za javno zdravstvo rekao je da ograničena područja za pušače u najboljem slučaju upola smanjuju razinu dima u okolišu.

"Dio za nepušače može donekle smanjiti razinu izloženosti pojedinca dimu cigareta. Međutim, to smanjenje je neznatno", napomenuo je Stewart u izvješću za časopis Tobacco Control.

Pri pasivnom pušenju ljudi udišu složenu mješavinu od više od 4.000 kemijskih sastojaka.

Britanska skupina protiv pušenja Action on Smoking and Health (ASH) priopćila je da su australska otkrića donijela nove dokaze za druge zemlje da zabrane pušenje na javnim mjestima.

Glasnogovornica ASH-a Amanda Sandford upozorila je kako se već otkrilo da dim cigareta jako zagađuje zrak te da jako utječe na zdravlje ljudi.

New York je već uveo zabranu pušenja na javnim mjestima, a europske zemlje razmatraju slične mjere.

Australski su znanstvenici mjerili razinu nikotina u 17 klubova u Sydneyu i okolici. Otkrili su da ta razina u prosjeku varira, ali ako se osoba premjesti iz pušačkog u nepušački dio, smanjit će količinu inhaliranog nikotina za približno 53 posto.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Nova Corolla Hybrid
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Cafe bar Soggiorno