Početna
Petak, 13.Prosinca 2019 (11:35:59) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč
Istarski supermarketi - aktualni akcijski katalog

Policija: otmica sina generala Zagorca izvedena vrlo profesionalno

Crna kronika, 28.02.2004.
(Izvor:Hina)ZAGREB, 28. veljače 2004. (Hina) - Četverodnevna otmica 17-godišnjeg sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca završila je oslobađanjem mladića, nakon isplate dijela otkupnine, a u policiji procjenjuju da je riječ o "vrlo profesionalno izvedenoj otmici".

"Iz svih dosadašnjih podataka kojima raspolažemo o ovoj otmici može se zaključiti da su otmičari vrlo profesionalno obavili svoj posao", kazao je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovac.

Sina umirovljenog generala i bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca otela su dvojica maskiranih muškaraca, u ponedjeljak oko 17,20 sati na Ulici Panovčak kod broja 34. Mladić je navodno otet dok se vraćao iz škole. Otmičari su ga prisilno ugurali u osobni automobil i odvezli na nepoznato mjesto, nakon čega su u večernjim satima kontaktirali njegova oca i tražili veći iznos novca kao otkupninu u zamjenu za puštanje mladića. Pritom su mu dali rok da otkupninu isplati do utorka u poslijepodnevnim satima i zaprijetili da će mu ubiti sina ako otmicu prijavi policiji ili ne ispuni njihov zahtjev, izvijestio je Borovac.

Vladimir Zagorec je nakon toga otmicu ipak prijavio policiji, a u iduća četiri dana otmičari su ga svakodnevno zvali, mijenjajući uvjete, mjesto i vrijeme predaje novca na, kako kažu u policiji, užem i širem području Zagreba.

U kontaktu sa ocem otmičari su stalno prijetili da će ozlijediti mladića, ne ispune li njihove uvjete, a, po riječima Borovca, niti u jednoj varijanti nije bilo govora o istovremenoj razmjeni otetog mladića i novca. Prvo su, naime, tražili da im se novac preda na njima pogodnom mjestu, a da će tek potom osloboditi žrtvu.

Borovac je rekao da su upravo te okolnosti i činjenica da je život mladića takvim prijetnjama bio ozbiljno ugrožen uvjetovale da policija od novinara zatraži "medijsku šutnju" o ovom događaju. Novinari su, naime, za otmicu doznali iste večeri kada je ona izvedena.

Tijekom otmice, koja je trajala 101 sat, Vladimir Zagorec je u više navrata odlazio na mjesta gdje je, slijedeći upute, trebao ostaviti novac. Tek u srijedu Zagorac je na jednom od tih mjesta predao dio tražene otkupnine, no otmičari mu ni tada nisu pustili sina.

Otmica je na kraju sretno završila sinoć oko 22,50 sati kada je mladić pušten na slobodu.

Na upit povezuje li policija otmicu s fizičkim napadom na generala Zagorca kojega su 23. prosinca prošle godine u javnoj garaži u Petrinjskoj ulici u Zagrebu bejzbol palicom pretukla dvojica nepoznatih i slomila mu nos, glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama kazala je kako su "po logici stvari ta dva događaja vjerojatno povezana", no da se to za sada ne može sa sigurnošću tvrditi.

Na upit koja bi mogla biti pozadina otmice, Borovac je rekao kako je očigledno samo riječ o "imovinskoj koristi otmičara".

Pravdajući se interesima daljnje kriminalističke obrade i potrage za otmičarima, policija nije željela iznijeti mnoge detalje i odgovoriti na brojna novinarska pitanja. Tako ostaje nepoznato gdje je mladić pušten na slobodu, je li u četiri dana otmice uspio vidjeti svoje otmičare i gdje su otmičari preuzeli novac.

Borovac nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti da su otmičari tražili 1,5 milijuna eura, a da im je plaćena polovina tog iznosa. Ne zna se ni jesu li otmičari dobili gotovinu ili im je iznos uplaćen na neki bankovni račun, što je manje vjerojatno jer bi im se lakše moglo ući u trag.

Bez odgovora je ostalo i pitanje jesu li na ovom slučaju radile i hrvatske sigurnosne službe i je li zatražena međunarodna policijska pomoć.

"Policija je koristila sve mogućnosti koje joj stoje na raspolaganje", kazao je Borovac, ne želeći otkriti ni detalje razgovora s mladićem.

Njegov otac, Vladimir Zagorec bio je pomoćnika ministra obrane za opremanje i nabavu, a vodio je i državno poduzeće RH-Alan koje se bavi nabavkom i prodajom oružja. Preko tog poduzeća nabavljen je i zrakoplov "challenger" pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a plaćani su i odvjetnici, branitelji Hrvata optuženih pred Haškim sudom.

U veljači 2000. Zagorec je razriješen dužnosti i umirovljen.

Policija je za sada za ovu otmicu podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom