Početna
Ponedjeljak, 13.Srpnja 2020 (10:14:13) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Nuklearka na sidrištu

Gospodarstvo, 26.02.2004.
(Izvor:Hina/dp)ZAGREB (Hina) - Zamisao o plovećoj nuklearnoj elektrani, na koju je nadošla ruska tvrtka Rosenergoatom, za "nuklearni lobi" predstavlja genijalnu ideju dok nepovjerljivi "zeleni" upozoravaju da je tzv. "nuklearni brod" potencijalno plutajuća nuklearna bomba.

Naime, ruski stručnjaci namjeravaju u Čaunskom zaljevu na Dalekom istoku staviti u pogon prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu. Prema vanjskom izgledu reaktorski brod sličan je ruskim ledolomcima na nuklearni pogon, koji zimi održavaju prohodnima morske putove u Sjevernom ledenom moru. I njegova dva reaktora slična su reaktorima ledolomaca i nuklearnih podmornica. Pristaše ploveće nuklearke kažu da se postrojenje gradi u tvornici i potom otprema na mjesto primjene, što im se čini vrlo praktičnim rješenjem. I cijena nije zanemariva - takvo postrojenje stoji upola manje od onog zemaljskog.

Sumnjičavci podsjećaju da su američki stručnjaci još 1969. godine upozorili na opasnosti takvog projekta, stoji u napisu, koji je prema podacima stručnog časopisa Fokus za "Vjesnik HEP" priredio Ž. Medvešek. Podsjećaju i na povijest nuklearnih nezgoda na ruskim ledolomcima i podmornicama dovoljno je spomenuti "slučaj Kursk". Upozoravaju i na surove klimatske (ne)prilike na Dalekom istoku, odnosno, Sjevernom ledenom moru. No rusko nuklearno gospodarstvo, izgleda, namjerava ostvariti projekt bez obzira na rizike. Da li zato, kako se šuška, da bi nakon ispitivanja prve eksperimentalne ploveće nuklearke, slijedeće moglo prodavati po svijetu? Navodno su Indonezija i Filipini zainteresirani za "elektranu za jednokratnu upotrebu", koju će im Rusi isporučiti na kućni prag, a kad se "potroši" vratiti kući sa cjelokupnim nuklearnim otpadom.

Je li plutajuća nuklearka spas za promrzli Sibir, kako tvrde jedni, ili tempirana atomska bomba, kako tvrde drugi? Ti drugi spominju i Černobil...


Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina