Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (02:01:43) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Makedonski predsjednik Trajkovski poginuo u padu zrakoplova

Svijet, 26.02.2004.
(Izvor:Hina)SARAJEVO/MOSTAR, 26. veljače 2004. (Hina) - Makedonski predsjednik Boris Trajkovski poginuo je u padu njegova zrakoplova koji se u četvrtak srušio kod mjesta Stolac u istočnoj Hercegovini, potvrdio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH Nedžad Vejzagić.

On je novinarima kazao kako su spasilačke ekipe poslane na teren pronašle ostatke zrakoplova makedonske vlade te da nitko nije preživio nesreću.

Boris Trajkovski u društvu Milana Kučana, slovenskog predsjednika

Prema nepotvrđenim informacijama, uz predsjednika Trajkovskog u zrakoplovu je bila njegova savjetnica Ginka Ilkova-Bošković uz još tri člana njegova ureda.

Pretpostavlja se kako je zrakoplov zbog lošeg vremena udario u planinu Hrgud, koja se nalazi između Stoca i Ljubinja. Zrakoplov je izgubio vezu sa zračnom kontrolom nešto poslije 8 sati.

Predsjednik Trajkovski putovao je u Mostar gdje je trebao sudjelovati na konferenciji o poslovnom investiranju u BiH.

==Dodatak vijesti - HINA==

Zrakoplov je bio tipa Beechcraft King Air B200, koji je, kako se pretpostavlja, u snježnom nevremenu udario u planinu Hrgud kod Stoca u Hercegovini.

Turbopropelerski zrakoplov Beechcraft King Air B200, koji proizvodi tvrtka Rayton Aircraft Company iz Wichite u Kanzasu, manji je poslovni zrakoplov koji uz pilota prima sedam putnika.

Zrakoplov duljine 13.36 m i raspona krila 16.61 m pogone dva turbopropelerska motora Pratt & Whitney snage 850 ks, koji mu osiguravaju maksimalnu brzinu od 541 km/h i dolet od oko 3.000 km.

Najveća težina mu je 5.711 kg a prima do 1.653 kg goriva. Prvi model predstavljen je 1974. godine, a u proteklih 30 godina proizvedeno ih je oko 2.000 komada.

Proizvođač ga reklamira kao jedan od najuspješnijih poslovnih zrakoplova na svijetu koji leti u više od 100 zemalja.

U prvim izvješćima se navodi da je King Air B200 makedonske vlade, registarskih oznaka Z3-BAB, u kojem je poginuo predsjednik Trajkovski, bio stari zrakoplov ali se ne navodi godina proizvodnje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra