Početna
Srijeda, 16.Listopada 2019 (17:40:25) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje protiv uvoza govedine

Hrvatska, 25.02.2004.
(Izvor:Hina)ĐAKOVO (Hina) - Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) oštro se protivi najavi o ukinuću zabrane uvoza govedine iz europskih država u kojima je otkriveno kravlje ludilo, čime zapravo EU ucjenjuje Hrvatsku za ulazak u svoje članstvo, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Satnici Đakovačkoj predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo.

Ocijenio je da hrvatski seljak nije spreman za ulazak u EU i da se s približavanjem Uniji, kad je riječ o domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, uopće ne treba žuriti.

"Kako će hrvatski seljak sa svojom proizvodnjom biti konkurentan na tržištu EU-a kad u prosjeku obrađuje samo tri hektara zemlje i nema opreme, a države EU-a visoko subvencioniraju agrar pa su im i poljoprivredni proizvodi neizbježivo jeftiniji i konkurentniji", zapitao je Laslo. Izrazio je bojazan da će hrvatski proizvođači u takvim odnosima na tržištu EU-a biti samo jeftina najamna radna snaga.

"Nismo protiv EU-a, ali jesmo protiv gruba bacanja na europsko tržište gdje ćemo, mali i nepripremljeni, biti doslovno pometeni", rekao je tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević.

"Naš seljak nema kamo sa svojim proizvodima, tržište je preplavljeno viškom stoke, a na policama trgovina nam se nalazi hrana s GMO čime se EU samo oslobađa svoga smeća", ocijenio je Zdravčević i pozvao saborske zastupnike sa slavonsko-baranjskog područja da u Saboru lobiraju za zaštitu domaće poljoprivrede.

Dodao je kako se dužnosnici počesto poigravaju procjenama da je poljoprivreda naša strateška grana, no da ona iz godine u godinu nema uporište u proračunu. "Dok se u zemljama EU-a na poljoprivredu u proračunu izdvaja i do 50 posto novca, ona ni ove godine u hrvatskom državnom proračunu nije dobila zasluženo mjesto. ZUSSB je zahtijevao da se u proračunu za poljoprivredu osigura najmanje tri milijarde kuna, no ta je stavka smanjena na samo 2,64 milijarde kuna", rekao je Zdravčević.

Laslo je najavio kako će ZUSBB od Ministarstva poljoprivrede zatražiti izmjene Zakona o poticajima, odnosno povećanje jer, dodao je, samo Rumunjska ima manje poticaje od Hrvatske.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...