Početna
Četvrtak, 4.Ožujka 2021 (12:46:22) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
AutoWill Opel Crossland

Izašao novi broj `Marulića` - časopisa za književnost i kulturu

Kultura, 23.02.2004.
(Izvor:Hina)ZAGREB, 23. veljače 2004. (Hina) - Nemamo pravo sumnjati u promjene koje su se zbile po želji hrvatskoga biračkog tijela, kao što nismo sumnjali ni 1990. godine, ističe u novom broju Marulića - časopisa za književnost i kulturu urednik Radovan Grgec i dodaje kako "misli na većinu koja je vjerovala u budućnost Hrvatske kao samostalne države.

Kasnije su ideju o hrvatskoj samostalnosti prihvatili i neki od onih koji su otvoreno ili prikriveno žalili za "antifašističkom" Jugoslavijom, naglašava uvodničar i dodaje kako se ipak "dobro sjećamo što se krilo iza riječi "antifašizam" i iza usklika "Smrt fašizmu - Sloboda narodu"! u Bleiburgu i poslije Bleiburga."

Za komuniste je staljinizam uvijek bio najviši oblik komunizma, pa ni "antifašistička" taktika nije nimalo umanjila podređenost komunističkog internacionalizma Staljinu, piše Grgec i dodaje kako taj "antifašizam" nije imao nikakve veze ni s narodom ni s demokracijom pa su i otpadnici poput Tita svojim modificiranim diktaturama nastavili vlastitim kultom ličnosti i "antifašističkom" retorikom eliminirati neistomišljenike i održavati kult staljinizma.

Marulić u svom broju za siječanj-veljaču između ostalog objavljuje priloge Ante Zirduma o Stadleru, Nikice Talana o sv. Franji Ksaverskom,, Tatjane Kren o zagrebačkoj Zvjezdarnici, Emila Čića o Mihi Monaldiju, Juraja Lokmera o Frankopansko-pavlinskoj baštini, Rajka Glibe o povijesti Rame, Željka Vegha o "britanskom izvozu totalitarne ideologije fašizma u Hrvatsku između dva rata".

Uz ove priloge časopis još donosi rubrike mišljenja i reagiranja, knjige i vijesti.

Nakladnik časopisa je Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom