Početna
Četvrtak, 4.Ožujka 2021 (13:57:18) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
AutoWill Opel Crossland

`Dundo Maroje` u Washingtonu

Kultura, 23.02.2004.
(Izvor:Hina)WASHINGTON,23. veljače(Hina) - Jedno od ključnih djela hrvatske komediografije i kulture uopće, "Dundo Maroje" Marina Držića uskoro će po prvi put moći pogledati i Amerikanci.

Kazalište Hartke u produkciji Dramskog odjela Američkog katoličkog sveučilišta iz Washingtona u ovogodišnjoj sezoni stavit će na svoj program "Dunda Maroja" na engleskom.

Ova postavka komedije "Dundo Maroje" "hrvatskog Shakespearea" Marina Držića temelji se na novom engleskom prijevodu i adaptaciji dr. Rolanda Reeda i dr. Nauma Panovskog, koji je i redatelj predstave.

Ulomke predstave koja se u prijevodu zove "Uncle Maroje" mogli su u nedjelju pogledati okupljeni američki Hrvati i drugi Amerikanci koji su mogli vidjeti i osjetiti kako renesansni dubrovački komediograf Držić uspijeva komunicirati i sa suvremenom američkom publikom.

Prijevod je rađen u modernom govornom američkom engleskom jeziku u namjeri da se djelo jedne kulture prenese u drugu, rekao je za Hinu redatelj Panovski, profesor režije na Američkom katoličkom sveučilištu.

"Željeli smo i mislim da smo uspjeli napraviti razumljiv prijevod koji govori i današnjoj publici i komunicira s njom", rekao je Panovski.

Panovski je odabrao Držića za svoju kazališnu produkciju jer smatra da on najbolje može uspostaviti vezu s američkom publikom.

"Dundo Maroje pokazuje da je pohlepa za novcem pogubna u čemu se mogu naći ljudi i s jedne i s druge strane oceana", rekao je on govoreći o tome što kazališna predstava hrvatskog komediografa iz 16. stoljeća može reći današnjim Amerikancima.

Glumci u predstavi su studenti glume s Američkog katoličkog sveučilišta.

Premijera predstave je 21. travnja u kazalištu Hartke, a nakon toga odlazi na gostovanje u New York na pozornice gdje će je moći pogledati američki Hrvati, ali i drugi zainteresirani Amerikanci.

Predstava "Uncle Maroje" pozvana je na ovogodišnji Dubrovački festival što će biti prvo gostovanje Držića na engleskom u Dubrovniku.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno