Početna
Petak, 29.Svibnja 2020 (18:09:33) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Kina najavila let dvojice astronauta u 2005. i ambiciozan svemirski program

Svijet, 21.02.2004.
(Izvor:Hina)PEKING - Kina, koje je prošle godine postala treća zemlja koja je lansirala letjelicu s ljudskom posadom u svemir, planira u 2005. godini poslati dva astronauta u misiju koja bi trajala između pet i sedam dana, a kasnije izgraditi i svemirsku postaju, objavila je u subotu kineska državna televizija.

Wang Yongqing, glavni projektant nacionalnog svemirskog programa, izjavio je za CCTV da se pripreme za lansiranje letjelice Shenzhou VI s dva člana posade odvijaju bez poteškoća.

U listopadu prošle godine, astronaut Yang Liwei, 14 je puta obletio Zemlju tijekom 21-satne misije letjelice Shenzhou V.

Kineska poluslužbena novinska agencija China News Service ranije je izvijestila da Kina želi u iduću misiju Shenzhoua poslati tri astronauta, ili "taikonauta" prema kineskom nazivu za svemir-taikong.

"Mi ćemo nastaviti lansirati Shenzhou VII, Shenzhou VIII, izvoditi svemirske šetnje, svemirska pristajanja, izgraditi svemirski laboratorij", rekao je Wang za CCTV.

Kazao je kako bi astronauti boravili kraće vrijeme u tom svemirskom laboratoriju, no da bi kasnije bila izgrađena veća svemirska postaja.

Wang je u petak, zajedno s još jednim kineskim znanstvenikom, primio godišnju državnu nagradu za znanost i tehnologiju, čiji novčani dio iznosi milijun juana (605.000 dolara)


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom