Početna
Subota, 19.Rujna 2020 (06:51:41) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Zašto su mjere protiv pušenja dobrodošle

Zdravlje, 04.08.2008.
(Izvor:Glas Istre)Link

Je li pravo na trovanje vlastite osobe neotuđivo pravo pojedinca? Je li pravo na trovanje drugih neotuđivo pravo pojedinca? Ima li država obvezu brinuti za zdravlje ljudi? To su ključna pitanja kad se raspravlja o zabrani pušenja i svim drugim mjerama koje utječu na razvijanje ili suzbijanje te navike, poput poskupljenja cigareta.

Ako se pogleda ono što je danas zabranjeno, onda svi odgovori na postavljena pitanja odobravaju poskupljenje cigareta, a u krajnju ruku i zabranu pušenja. Bez obzira na razlike u stvaranju ovisnosti, već danas je u svim civiliziranim zemljama zabranjena upotreba narkotika. Doduše, razlikuju se laki i teški narkotici, ali zemlje u kojima je dozvoljena konzumacija lakih narkotika ionako čuvaju te slobode prvenstveno iz ekonomskih razloga. A premda dozvoljavaju konzumaciju lakih droga, te države ne dozvoljavaju njihovo slobodno raspačavanje pa je trgovina lakšim narkoticima i u tim zemljama zabranjena.

Kod nas su narkotici u potpunosti zabranjeni, a alkohol i cigarete su dozvoljeni, dapače, jeftini su i pristupačni. Inicijativa za poskupljenjem cigareta zato je dobrodošla, kao i najavljena zabrana pušenja u javnim prostorima. Prigovori da će poskupljenja cigareta i zabrane pušenja oslabiti turističku sezonu potpuno su besmisleni, jer su naši gosti već u svojim državama navikli na zabranu pušenja u zatvorenim prostorima. Druga vrsta prigovora koja se odnosi na građanske slobode također nije smislena jer je sloboda pojedinca ograničena slobodom onog drugog.

Zapravo, svi naizgled smisleni argumenti protiv pušenja skrivaju prave ekonomske argumente. Danas je od te ovisnosti stvorena moćna industrija koja dobro zarađuje na njoj, a profitira i država. Zato svaki potez države usmjeren protiv pušenja treba pozdraviti, iako na prvi pogled najviše šteti pojedincu.

Sergej ABRAMOVMobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra