Početna
Nedjelja, 20.Rujna 2020 (00:08:12) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Istarski studenti obnavljaju klupske prostorije u Zagrebu

Hrvatska, 17.09.2007.
(Izvor:glasistre.hr)Link

U prostorijama Kluba studenata Istre »Mate Balota« proteklih dana vrlo je živo. Uređuju se klupski prostori, kupljen je novi namještaj i vodstvo kluba poduzima sve da bi nova studentska godina počela u što ugodnijem okružju za članove i njihove goste. Trenutačno klub istarskih studenata, smješten u samom središtu Zagreba, u Ilici, izgleda kao pravo radilište, no ubrzo će radovi biti gotovi, pa će se redovni programi moći nesmetano odvijati.

- Tradicija je da svako ljeto uređujemo i obnavljamo klupske prostorije. Ove godine kupili smo i novi namještaj, rekla nam je Sabine Živković, potpredsjednica kluba. Ona kaže da su morali ići u nešto veće radove nego što su planirali, jer im je pukla vodovodna cijev. »Odlučili smo promijeniti sve instalacije, koje godinama nisu popravljane«, kaže ona.

Financiranje Kluba studenata Istre u Zagrebu preuzela je Istarska županija, koja plaća sve godišnje troškove, dok se nešto novca skupi od članarina i donacijama. Za održavanje koncerata i sličnih priredaba klub ima sponzore.

U ovom trenutku klub ima oko 250 članova. Najveći broj ih je iz Istre, ali postoji i »pridruženo članstvo«, najviše iz Zagreba i Dalmacije. Klub studenata Istre surađuje i sa zavičajnim studentskim klubovima, poput klubova Šibenčana, Zadrana i Podravaca. Razmjenjuju posjete s klubovima istarskih studenata u Rijeci, Puli i Trstu.

- Cilj kluba je okupljanje istarskih studenata, koji su izgubljeni kad dođu u Zagreb. Ovo je mjesto gdje se nađu sa svojima, provode slobodno vrijeme i upoznaju kolege sa svojeg i drugih fakulteta. Imamo sportske aktivnosti, jednom godišnje idemo na izlet u Istru, a aktivne su kulturne i dramske sekcije. Pristup internetu je besplatan, ističe Živković. Naglašava da inzistiraju na istarskim tradicijama, u koje ubraja turnire u briškuli i trešetu, na kojima su glavne nagrade pršut i sir. Naravno, iz Istre. Održavaju povremene kontakte s istarskih političarima, koji ih i posjećuju.

Ove se godine bilježi 85 godina organiziranog okupljanja Istrana u Zagrebu. Prve pisane dokumente o tome imamo iz 1922. godine, dok je Klub studenata Istre u Ilici osnovan 1964. godine. Za tu obljetnicu znaju i sadašnji članovi Kluba studenata Istre »Mate Balota«, koji se smatraju nastavljačima te tradicije.

D. GRAKALIĆMobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6