Početna
Subota, 19.Rujna 2020 (07:12:29) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

HNS najavio sniženje cijena stanova za 30 posto

Hrvatska, 16.09.2007.
(Izvor:glasistre.hr)Link
(Izvor: usenet)
(/)

Obnova projekta poticane stanogradnje (POS), u okviru kojeg je u zadnjih šest godina izgrađeno ili je u gradnji 4.619 stanova te su 654 stana u pripremi, što čini trećinu ukupne stanogradnje u zemlji, za HDZ-ove Vlade snažno zaostaje u odnosu na potrebe stanovništva, ocijenio je jučer Radimir Čačić, predsjednik Središnjeg odbora Hrvatske narodne stranke i bivši ministar, za čijeg je mandata krenuo projekt POS-a.

- Pasivna politika aktualne Vlade, prepuštanje stanogradnje slobodnom tržištu, rast cijena stanova i slabljenje prodaje, potencijalno su opasni za graditeljstvo. Tako je unatoč ogromnim potrebama ove godine u Zagrebu zabilježen pad prodaje novoizgrađenih stanova za čak 40 posto, ustvrdio je Čačić na konferenciji za novinare, posvećenoj obnovi projekta POS-a, pod motom »POS - pravo na dom«.

- Za divljanje cijena nekretnina nije kriva cijena zemljišta, nego nered u zemlji, sprega građevinskih mešetarskih lobija, politike i kriminala, rekao je Čačić te dodao kako je Zagreb izvrstan primjer za to.

- Uz cijenu zemljišta od najviše 300 eura po četvornom metru i cijenu kvalitetne gradnje od 800 eura, cijena stana ne bi smjela prelaziti 1.100 do 1.300 eura, a sve iznad toga je ekstraprofit, tvrdi Čačić.

HNS biračima obećava intenziviranje gradnje stanova POS-a sa sadašnjih 600 na 2.000 stanova godišnje te osiguravanje najamnih stanova za one koji ne mogu kupiti vlastiti stan. Uspostavom novog sustava, koji pretpostavlja osnivanje Nacionalnog stambenog fonda (NSF), godišnje bi se u Hrvatskoj gradilo 1.500 najamnih stanova.

- U mandatu sljedeće Vlade udvostručit ćemo broj stanova na tržištu i odmah garantirati sniženje cijena stanova za više od 30 posto, obećava Čačić te tvrdi da će se tako rješavanje stambenog pitanja omogućiti i mladim obiteljima u centrima s posebno visokim cijenama stanova, poput Dubrovnika.

LJ. BRATONJA MARTINOVIĆMobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...