Početna
Subota, 19.Rujna 2020 (07:38:35) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Otpisan zakon o turističkom zemljištu?

Hrvatska, 10.09.2007.
(Izvor:glasistre.hr)Link
Još uvijek nije zaštićeno sto milijuna građevinskog i turističkog zemljišta diljem Jadranskog mora
Još uvijek nije zaštićeno sto milijuna građevinskog i turističkog zemljišta diljem Jadranskog mora

Premijer Ivo Sanader četiri je godine najavljivao zakon kojim će Vlada zaštititi najvredniju državnu imovinu - turističko zemljište, no od toga zakona za njegove vladavine, ako kojim slučajem ne osvoji još jedan mandat, neće biti ništa. Tim zakonom trebao se regulirati status turističkog, ali i građevinskog zemljišta u vlasništvu države, koje prema zakonu o privatizaciji nije ušlo u pretvorbu pojedinih poduzeća iako su ga ta poduzeća koristila. Riječ je o zemljištu o kojem Državno odvjetništvo trenutno provodi istragu, odnosno provjerava jesu li se pojedine tvrtke nezakonito upisale kao njegovi vlasnici.

To je zemljište, a procjenjuje se da je riječ o sto milijuna četvornih metara, posljednjih 15 godina ostalo u vlasništvu države i nije privatizirano. Vlada je obećala zakon kojim će to zemljište dobiti status imovine od nacionalnog interesa, pa bi tako bilo zaštićeno od prodaje. Konačna verzija takvog prijedloga napisana je prije više od pola godine i otad stoji u ladicama Ministarstva pravosuđa, ali još nije upućena ni na usuglašavanje u Vladine resore. Od usvajanja tog zakona prije parlamentarnih izbora u studenom, gotovo je sigurno, neće biti ništa, iako je Ministarstvo pravosuđa obećavalo da će u kolovozu zakon uputiti u Vladu.

Još uvijek nije zaštićeno sto milijuna građevinskog i turističkog zemljišta diljem Jadranskog mora
U Vladi očito bez političke volje da se barem simbolično poruči da će se turističko zemljište štititi i od turističkih kompanija i od špekulanata - Ivo Sanader i Jadranka Kosor

Male predizborne šanse

Iz bunkera zakon može izvući samo Sanaderova procjena da će mu to koristiti u predizborno vrijeme, ali čini se da su šanse za to prilično male. Naime, nekoliko članova Vlade, koji su ujedno i u najužem vodstvu HDZ-a, potvrdilo nam je da se odustalo od upućivanja tog zakona u parlament u sadašnjem mandatu. Da je Vlada za ovaj mandat otpisala spomenuti zakon govori i činjenica da ga Ministarstvo pravosuđa nije uputilo ostalim resorima na usuglašavanje, što su nam potvrdili sugovornici iz više ministarstava, a bez čega zakon ne može ni u Vladinu proceduru.

Tako je zakon kojim je Vlada obećavala zaštititi i do sto milijuna četvornih metara turističkog i građevinskog zemljišta čija se vrijednost penje na nekoliko desetaka milijardi kuna, doživio sudbinu još jednog, na sva zvona najavljivanog zakona - onog o privatizaciji, koji je trebao donijeti nova pravila u prodaji državnih poduzeća.

Tražen nacionalni konsenzus

Oba zakona premijer Ivo Sanader najavljivao je od samog početka svoga mandata, odnosno od 2004., ali u tri i pol godine ti zakoni nisu usvojeni. Za rad na oba zakona formirana su posebna povjerenstva koja su godinu dana tražila najbolja rješenja, a činilo se da zakon o turističkom zemljištu ima veće šanse postati dio hrvatskog zakonodavstva, jer je jednom uspio doći i u saborsku proceduru. Bilo je to početkom 2006., ali je tadašnji zakonski prijedlog povučen jer je oporba tražila izmjenu pojedinih detalja. Uz objašnjenje da se radi o zakonu od posebnog nacionalnog interesa HDZ je pristao na formiranje svestranačkog povjerenstva u parlamentu koje je trebalo popraviti zakon tako da se oko njega postigne nacionalni konsenzus. No povjerenstvo se nijednom nije ni sastalo kako bi sačinilo bolji zakon.

»Smrt« u saborskim ladicama

Nakon toga zakon o turističkom zemljištu je »umro« u saborskim ladicama, kao i stotine drugih prijedloga za koje nitko dovoljno snažno ne lobira. Već tada se dalo naslutiti da od zakona ipak neće biti ništa jer mu se protive velike turističke tvrtke, nezadovoljne činjenicom da u njihovo vlasništvo ne može ući zemljište oko hotela. Prijedlog je, naime, bio da turističkim tvrtkama pripadne samo zemljište na kojem su izgrađeni objekti, da ostatak pripadne lokalnim vlastima, dok bi zemljište u kampovima pripalo državi. Ugrađena je bila i zabrana prodaje tog zemljišta te ostavljena jedino mogućnost koncesije.

U Vladi očito nije bilo političke volje da se usvajanjem zakona, barem simbolično, poruči da će se turističko zemljište štititi od velikih turističkih kompanija, ali i manjih špekulanata. No takav rasplet, unatoč najavljivanju zakona na sva zvona, nije nikakvo čudo. Ideja o donošenju takvog zakona i nije samo HDZ-ovcima pala na pamet. Rješavanje statusa turističkog zemljišta i njegovu jaču zaštitu obećavala je i trećesiječanjska vlast, ali u četiri godine ni oni nisu uspjeli doći dalje od jednog propalog pokušaja u Saboru.

Jagoda MARIĆ

Velike tvrtke protiv

Ljudi iz povjerenstva koji su radili na prvoj verziji zakona, prije nego što je posao preuzelo Ministarstvo pravosuđa, potvrdili su nam da su se velike turističke tvrtke protivile takvom raspletu. Na kraju od zakona neće biti ništa, pa se hotelijeri i dalje mogu nadati da će se kroz sudske sporove uspjeti uknjižiti kao vlasnici zemljišta koje im nije pripalo u privatizaciji. Dok Državno odvjetništvo odluči, kao i nedavno, istraživati te slučajeve, od te uknjižbe proći će ponovo cijelo desetljeće.Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč