Početna
Subota, 19.Rujna 2020 (08:25:03) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Otkriće japanskih znanstvenika - kraj kontroverze o matičnim stanicama?

Zdravlje, 08.06.2007.
(Izvor:index.hr)

Otkriće skupine japanskih znanstvenika na čelu s dr. Shiniyaom Yamanakom sa Sveučilišta u Kyotu bi vrlo lako moglo označiti početak kraja bioetičkih i vjerskih rasprava vezanih uz razvoj potencijalno revolucionarnog liječenja uz pomoć ljudskih matičnih stanica.

Japanski istraživači su, eksperimentirajući na miševima, stanice kože uspjeli dovesti u embrionalno stanje, odnosno omogućiti da se te stanice kasnije u laboratorijskim uvjetima razviju u novo tkivo.

Vjeruje se kako bi se ti pokusi mogli nastaviti na ljudima, odnosno primijeniti u svrhu regeneracije ljudskih organa koji su oštećeni ili uništeni uslijed ozljeda ili bolesti.

Dosada se smatralo kako je jedini način dobavljanja matičnih stanica korištenje ljudskih embrija, što je izazvalo burne prosvjede od strane Katoličke crkve i drugih organizacija koje drže da se time uništavaju ljudska bića. Taj stav je u SAD doveo do žestoke i emocionalne rasprave između pobornika prava nerođenih beba s jedne te rodbine i prijatelja teško oboljelih osoba s druge strane. Potonji smatraju kako je upravo tehnologija matičnih stanica put kojim će se pronaći efikasna terapija za sada neizlječive zdravstvene probleme kao što su paraliza i Alzheimerova bolest.

Yamanakino istraživanje su, u svrhu provjere, provela dva druga tima. Jedan je vodio dr. Rudolph Jaenishch na Institutu Whitehead, a drugi dr. Kathrin Plath s Kalifornijskog sveučilišta i dr. Konrad Hochedlinger iz Opće bolnice Massachusettsa. Sadržaj sva tri istraživanja je objavljen u časopisima ”Nature” i ”Cell-Stem Cell”.

Međutim, još je dalek put prije nego što će se ova tehnologija moći primjenjivati kao redovna terapija na ljudskim pacijentima. Uglavnom se tiču nužnosti da se koristi virus kao sredstvo ubrizgavanja novih genetskih informacija, kao i činjenice da je 20 % miševa korištenih u pokusu dobilo tumore.

Owen White, biolog na Kalifornijskom sveučilištu je, ipak, optimist i drži da nijedan od tih problema nije nepremostiv, odnosno da će se nova tehnika jednom primijeniti na ljude, ali ”ne zna kada”.

D.A.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom