Početna
Subota, 19.Rujna 2020 (07:19:41) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Mladi Hrvati u seks ulaze pijani i drogirani

Zdravlje, 03.06.2007.
(Izvor:glasistre.hr)Link
Mladi u seksualne odnose, u velikom broju slučajeva, prvi put stupaju pod utjecajem alkohola
Mladi u seksualne odnose, u velikom broju slučajeva, prvi put stupaju pod utjecajem alkohola

ASTRA, grupa mladih aktivista iz srednje i istočne Europe te Balkana, koji zagovaraju seksualna i reproduktivna prava mladih i pravo na zdravlje, počela je prekjučer u Zagrebu svoju europsku kampanju »YES - Youth Educated Sexually«, kojoj je cilj podizanje svijesti mladih o važnosti seksualne edukacije. Hrvatska je odabrana za početak kampanje, kako je jučer naglašeno, zbog GROZD-ovog prijedloga programa seksualnog i zdravstvenog odgoja, koji zagovara apstinenciju kao najbolju »zaštitu«, i time narušava seksualna prava mladih kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Pravo na odluku

- Mladi imaju pravo na odluku o vlastitom životu i načinu na koji ga žele proživjeti, pravo na odluku žele li djecu te pravo na odluku o započinjanju seksualnog života. No, prije svega imaju pravo na informacije, koje će im omogućiti siguran seksualni život, naglasile su mlade aktivistice koje su u Zagreb stigle iz Poljske, Cipra, Makedonije te drugih zemalja. Danas će na zagrebačkim ulicama, sa svojim hrvatskim kolegama, dijeliti promotivne materijale o sigurnom seksu te kondome.

- Mi, mladi istočne i srednje Europe te Balkana istinski smo zabrinuti za zdravlje naših vršnjaka jer se epidemija AIDS-a ubrzano širi. Broj zaraženih porastao je unatrag četiri godine za čak jednu trećinu, a postoje snažni pokazatelji koji govore da mladima nedostaju točna i sveobuhvatna znanja za prakticiranje sigurnog seksa, stoji u manifestu ASTRA-e.

Komarci prenose HIV?

Mladi u seksualne odnose, u velikom broju slučajeva, prvi put stupaju pod utjecajem alkohola
Regionalnoj 'YES' kampanji pridružila se i SDP-ova saborska zastupnica Biserka Perman

Kako je pokazalo njihovo istraživanje, mladi regije u dobi od 16. do 24. godine nemaju niti osnovno znanje o seksualnosti, prevenciji spolnih bolesti i trudnoće, pa tako, primjerice, 26 posto mladih Makedonaca misli da je prekid odnosa najbolja prevencija i protiv trudnoće i HIV-a, a gotovo polovica mladih litvanskih ispitanika odgovorila je da hormonalna pilula štiti i od spolnih bolesti, a nevjerojatnih 60 posto Slovaka uvjereno je da zaštitu od bolesti pruža i dijafragma. Jednako toliko mladih na Cipru nikad nije čulo za klamidiju, a jedna četvrtina ih je uvjerena da se HIV prenosi ubodom komaraca. Velika većina mladih regije odgovorila je, pak, da ne dobiva apsolutno nikakvo formalno seksualno obrazovanje, već informacije »prikuplja« od prijatelja i medija, eventualno liječnika.

Prema istraživanju ASTRA-e provedenom u Hrvatskoj, u prosjeku mladi prvi put stupaju u spolni odnos u dobi od 17 godina, no jedna trećina ih je seksualno aktivna već s 15. Djevojke, općenito, imaju manje partnera od mladića, pa je 40 posto djevojaka i 65 posto mladića u dobi od 15 do 19 godina izjavilo da je imalo dva ili više seksualnih partnera. U velikom broju slučajeva mladi u seksualne odnose, pogotovo mladići, prvi put stupaju pod utjecajem alkohola ili droge.

Bojana MRVOŠ PAVIĆMobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom