Početna
Srijeda, 23.Rujna 2020 (17:33:00) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Američki rat u Iraku `strateška pogreška`

Svijet, 13.01.2004.
(Izvor:Vip portal)Link
Izvješće, koje je objavio Američki vojni College, kritizira rat protiv Iraka, te ga naziva "strateškom pogreškom".

Također navodi da bi Bushov globalni rat protiv terorizma mogao biti neodrživ. Izvješće, koje je napisao akademik Jeffrey Record, je odbačeno od strane američkih obrambenih dužnosnika koji smatraju da isto ne predstavlja poglede američke vojske.

Međutim, izvjestitelj BBC-a iz Pentagona Nick Childs kaže da bi izvješće moglo značiti sramotu za Pentagon. Autor izvješća Record je profesor s prestižnog Collegea u Pennsylvaniji i njegovi zaključci o provođenju Bushove administracije rata protiv terorizma su dosta osuđujući. Invaziju u Iraku je nazvao "nepotrebnim ratom izbora" i "zaobilaznicom".

"Sjedinjene Države se mogu riješiti al-Qaede, ali ne mogu obraniti cijeli svijet od terorizma", stoji u izvješću. "Rat protiv Iraka je stvorio novu frontu na Bliskom istoku za terorizam i odvratio pažnju od sigurnosti Amerike od budućih napada neustrašive al-Qaede".

Američki dužnosnici su, kako se i očekivalo, negirali navode u izvješću, naglasivši da iznesene teze predstavljaju mišljenje jedne osobe, te da nisu odraz službene politike. Čak je američki vojni College za strateške studije izjavio da izvješće nije pokazatelj mišljenja i pogleda cjelokupnog Collegea. I sami kažu da su djelatnici i studenti s Collegea podržavani u smjeru iznošenja kritika, te da je College poznat po dosadašnjem izdavanju neovisnih analiza političke situacije u zemlji i svijetu.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium