Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (00:25:44) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Znanstvenici otkrili kako slijepima vratiti vid

Zdravlje, 09.11.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link
Zdrava rožnica
Zdrava rožnica

LONDON - Tim britanskih znanstvenika sa sveučilišta u Londonu uspješno je vratio vid skupini miševa s bolestima sličnim ljudskima, ostvarivši tako golem korak u istraživanju liječenja sljepoće kod ljudi. Studija objavljena u časopisu »Nature« proglašena je senzacionalnom, nakon što su znanstvenici transplantirali matične stanice rožnice u oči potpuno slijepim miševima, koji su zatim stekli sposobnost vida.

Vjeruje se da je rožnica najbolje mjesto za »terapiju stanicama«, budući da gubitak fotoreceptora ostavlja ostatak poveznica s mozgom netaknutima, no svi dosadašnji pokušaji da se matične stanice, kao jedine koje mogu preuzeti ulogu bilo koje druge stanice u tijelu, »pretvore« u fotoreceptore, bili su neuspješni jer nisu bile dovoljno razvijene. Tim londonskih stručnjaka ovoga je puta koristio stanice miševa starih tri do pet dana čije su rožnice još uvijek bile u razvoju, ali ipak na višem stupnju od onih prethodno korištenih, te su kao takve bile unaprijed »programirane« kao fotoreceptori. Takve stanice transplantirane su zatim miševima s genetičkim bolestima koje, imitirajući ljudske, uzrokuju sljepoću, a rezultat je prvi put bio uspješan. Tijelo je takve fotoreceptore u potpunosti prihvatilo, a ostale postojeće matične stanice rožnice »prepoznale« su nove, što je rezultiralo reagiranjem miševa na svjetlost i reakcijom vidnog živca, dokazujući da je ovoga puta »signal« došao do mozga. Ukoliko se ovi rezultati uspiju primijeniti i kod ljudi, mogli bi pomoći milijunima ljudi koji su uslijed bolesti poput dijabetesa ili raznih vrsta degeneracije tkiva oslijepili, da povrate vid. Da bi se dobile ljudske stanice rožnice u tom stupnju razvoja bilo bi, međutim, neophodno koristiti one fetusa u poodmaklom stupnju trudnoće, no znanstvenici tvrde da je njihov cilj već postojeće stanice genetički izmijeniti tako da se mogu ponašati poput onih koje su funkcionirale u eksperimentu s miševima.

- Ne želim davati svojim slijepim pacijentima lažne nade, no sada barem onim mlađima mogu iskreno reći da postoji velika mogućnost da će se za njihova života naći konačno rješenje, zaključio je dr. Robert MacLaren.

Martina FRKAMobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore