Početna
Četvrtak, 13.Kolovoza 2020 (04:21:26) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Poreč: Natura Histrica izradila kartu rasprostranjenosti ambrozije u Istri

Zdravlje, 22.09.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link

POREČ - Natura Histrica, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima u Istarskoj županiji, već nekoliko godina prati rasprostranjenost ambrozije u Istri, doznajemo od ravnatelja te ustanove dr. Elvisa Zahtile. Budući da se radi o opasnom alergenu koji na Poluotoku sve više uzima maha i time predstavlja veliki zdravstveni i gospodarski problem, izradili su kartu na kojoj su označena, prema njihovim saznanjima, sva žarišta ambrozije na zaštićenim područjima u Istri o kojima skrbe, uključujući i Nacionalni park Brijuni. Svakodnevnim obilascima nadzornici i biolozi javne ustanove uz svoj redovan posao prate i bilježe pojavljivanje ambrozije i na drugim lokalitetima.

Karta rasprostranjenosti ambrozije na Poluotoku predstavlja kumulativni prikaz za razdoblje od 2003. do 2006. godine. U tom razdoblju, prema vlastitim saznanjima, ambrozija je zabilježena na točno 152 mjesta. Budući da nisu primijetili da se korov u tom razdoblju uklanjao, u Naturi Histrici smatraju da to predstavlja tek minimalni broj ovogodišnjih nalazišta u Istri.

- Jasno je vidljivo da su najugroženija područja oko vodenih tokova, prvenstveno rijeka Mirna i Raša. U dolini rijeke Raše bilježimo i najveće širenje ove biljke u odnosu na prošlu godinu. Tako je prošle godine ambrozija nađena na dva mjesta, kod mosta između Pićna i Podpićna te ispod mjesta Orić, na dijelu gdje je vodoprivreda napravila branu na riječnom toku. Ove se godine proširila i spojila ova dva nalazišta, pa se trenutno nalazi u dužini od oko 4.600 metara uz tok rijeke Raše. Od zaštićenih područja ambrozija je nađena i uz močvaru Palud te kod Istarskih Toplica. Na tim smo je mjestima uklonili košnjom i čupanjem prije cvata. Na ostalim zaštićenim lokalitetima zasad je nismo primijetili pa možemo reći da je barem, što se zaštićenih područja tiče, biljka pod kontrolom, ističe Zahtila.

Procjenjuju da je ambrozija zasad još u blagom širenju, no vrlo skoro, ukoliko se ne poduzmu mjere suzbijanja, njeno bi širenje moglo naglo napredovati. Tako bi se u sljedeće dvije godine ambrozija mogla pojaviti i na otvorenim zemljištima - oko Istarskog ipsilona, trase plinovoda i vodoprivrednih zahvata.

- U kontroli i suzbijanju ovog opasnog korova ključni je faktor edukacija. Veći dio stanovništva mora naučiti prepoznati biljku da bi je mogao na vrijeme eliminirati. Ona se najčešće zamjenjuje s pelinom zbog sličnosti listova. Ipak, glavna razlika je u cvatu - ambrozija ima razdvojene muške i ženske cvjetove, muški cvjetovi se nalaze u vršnim klasovima, što je i najuočljivija razlika, upozorava dr. Zahtila.

V. MEDVEDECMobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina