Početna
Petak, 27.Veljače 2015 (22:04:17) - Godina:12 - posjeta: 34.274.937 (5.192.893 mobile)
Valamar Riviera d.d. prikuplja ponude za smještaj sezonskih radnika
Centar Zdravlja Harmonija - Poreč
BIOS - računovodstvo za udruge i obrte

Odaberite teme

Kolumne

O Portalu


Istra online
Events in photo - Poreč
Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Vaidyu Dr. ADWAIT TRIPATHI u Poreču

Već 30 dana bez mjerljivih oborina u većem dijelu Istre

Istra, 22.03.2012. (09:00)
(Izvor:Istramet)Link

Autor: Alen Šterpin

Istramet je puno pisao o suši, sniženim razinama akumulacija, a red je došao i na malo statističkih podataka. Arhiva automatskih meteoroloških postaja mreže Istramet kazuje da većina postaja u ožujku zasad uopće nema mjerljivih oborina, kao npr. Poreč, Žminj, Pazin, Vodnjan i Pula. Na ostatku područja zabilježene su čisto simbolične količine, uglavnom 1 ili 2 mm.

Da situacija bude zanimljivija, suho razdoblje bez mjerljivih količina oborina prevladavalo je i u trećoj dekadi veljače. Posljednje značanije oborine donijela je ciklona 20.2. kad je na zapadu Istre palo oko 20, jugu 15, dok je na istoku Istre ta ciklona donijela oko 10 mm oborina. Spomenimo i to da je dio oborina te ciklone u središnjoj Istri pao u obliku snijega. Dakle, prošlo je već više od 30 dana kada na dijelu Istre uopće nema mjerljivih količina kiše.

Spomenuta ciklona koja je 20.2. našem području donijela “umjerene” količine oborine bila je jedina tijekom veljače, tako da ukupni zbroj oborina u tom mjesecu u Istri iznosi između 10 i 25 mm. Na sve se to nadovezuje i suhi siječanj kojeg je također obilježila samo jedna spomena vrijedna ciklona, i to odmah nakon Nove godine. Zbroj oborina tijekom čitavog siječnja u Puli iznosi oko 15, Pazinu, Poreču i Umagu 20, dok je oko 30 mm palo u Opatiji.

Zbrojimo li oborine tijekom siječnja i veljače te njima pridružimo dosadašnje “oborine” iz ožujka, rezultat kaže da je u Istri od početka 2012. godine palo većinom između 30 i 50 mm kiše (dok je prosječna količina za taj dio godine između 150 i 220 mm). U nastavku ovog članka možete pogledati GFS meteogram za Istru u kojem idućih 7 dana nema ni tragova kiši. Kao zabrinjavajuću pojedinost spomenimo i to da je prošla godina proglašena ekstremno sušnom u većem dijelu Istre. Količine pale oborine tijekom 2011. godine bile su daleko ispod prosjeka.

Za kraj spomenimo zanimljivi podatak iz prošlosti na temelju podataka službene DHMZ-ove postaje Poreč: u prva tri mjeseca 1993. godine u Poreču je palo samo 45 mm kiše (analogija: ove godine oko 47 mm), a u periodu od početka godine pa do kraja sedmog mjeseca palo je nevjerojatno malih 218 mm kiše. No, situacija se nakon toga naglo promjenila, tako da je jesen 1993. godine, donijela velike količine kiše i poplave diljem Istre (tada je zabilježena druga po veličini ikad zabilježena poplava Pazinčice, čiji video možete pogledati u nastavku). U Poreču je samo u listopadu palo više kiše nego u prvih 7 mjeseci zajedno -iz ekstrema u ekstrem.


Klikova: 634.

Mobilna verzija članka

Oglasi

Studio dan: projektiranje, izrada i postavljanje namještaja vrhunske kvalitete
ELEKTROMEHANIKA TERLEVIĆ - Poreč, Istra, servis elektro alata, automatizacija garažnih i dvorišnih vrata
Mirtex International d.o.o.
VIP - sve zbog vas
Pogrebne usluge Silentium