Početna
Nedjelja, 28.Kolovoza 2016 (14:17:53) - Godina:14

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

Arhiva kolumni

O Portalu

Hydroclean - impregnacija, strojno pranje svih vrsta podova, impregniranje, visokotlačno pranje
Istra online
Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Špini

Tisuću puta brži čvrsti diskovi

Tehnologija/znanost, 13.02.2012. (11:51)
(Izvor:Bug Online)Link
Nova tehnologija omogućuje i povećanje kapaciteta čvrstih diskova na 45 TB
Nova tehnologija omogućuje i povećanje kapaciteta čvrstih diskova na 45 TB

autor Krešimir Brebrić

Međunarodni tim znanstvenika koji rade u Engleskoj, Nizozemskoj, Rusiji i Švicarskoj razvio je tehnologiju koja u potpunosti mijenja način rada uređaja koji se temelje na magnetskoj pohrani podataka.

Naime, umjesto mijenjanja svojstava magnetskih regija korištenjem elektromagnetskog polja, kao što je primjerice slučaj kod glava čvrstih diskova, istraživači su uspjeli promijeniti svojstva feromagnetskih nanootoka korištenjem lasera. Na taj način su uspjeli postići 1.000 puta bolje performanse prilikom zapisivanja u odnosu na klasične čvrste diskove.

Kako bi to postigli istraživači su koristili feromagnetske nanootoke napravljene od legure željeza i gadolinija (metala iz skupine "rijetke zemlje"). Kad su ti nanootoci pogođeni odgovarajućim laserom, promijeni se njihov magnetizam, što je prilično neobična pojava obzirom da se povišena temperatura obično povezuje s uništavanjem magnetizma, a ne mijenjanjem orijentacije. Sveukupno za promjenu orijentacije magnetskog polja u u nanootocima, odnosno binarnu promjenu iz 0 u 1 i obrnuto, treba oko 5 pikosekundi. Za usporedbu, kod klasičnih čvrstih diskova potrebno je oko jedne nanosekunde za promjenu stanja, odnosno 1.000 puta više.

No to nisu sve prednosti nove tehnologije. Naime, trenutni čvrsti diskovi imaju gustoću od oko tri terabita po kvadratnom inču, no nanootoci su toliko mali da mogu pohraniti 53 terabita po kvadratnom inču. Stoga umjesto oko terabajta po ploči diska, mogli bi imati 15 terabajtne ploče i čvrste diskove ukupnog kapaciteta 45 TB.

Znanstvenici su za sada razvili samo tehnologiju za zapisivanje podataka, no još nema odgovarajućeg rješenja za njihovo čitanje.

Više informacija može se pronaći na stranicama The University of York i ScienceDaily.Mobilna verzija članka Preuzmi kao PDF

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Dom obrtnika Poreč - računovodstvo, najam prostora, najam kongresne dvorane
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Pogrebne usluge Silentium